Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kryptovirus

Kryptovir je normalni pocitacovy vir, teda program, ktery po spusteni v pocitaci udela tu cinnost, ze zasifruje data na tom pocitaci a obvykle informuje uzivatele, jakym zpusobem si muze data nechat rozsifrovat (uzivatel musi zaplatit, aby mu tvurce viru poslal sifrovaci klic, kterym to vrati do puvodniho stavu).

Ochrana je teda stejna jako pro vsechny ostatni viry:
- nepracovat na PC v administratorskem rezimu a pokud necemu prideluji prava administratora, mel bych vedet pred kliknutim cemu, jinak neklikat.
- nestrkat do PC cizi flashky, respektive mit zakazany autorun a pred spustenim programu z flashky si overit, ze tam neni vir.
- nezname exe soubory nespoustet nebo si je overit pres virustotal.com
- nespoustet prilohy z neznamych zjevne spamovych emailu.
- mit na pocitaci aktivni zakladni antivirus (je soucasti Windows 10)
- mit zapnuty firewall jez je soucasti Windows 10 (dobra je i nadstavba tohoto firewallu Malwarebytes Windows Firewall Control, ale je treba si ji spravne nastavit).
- dobre je byt za routerem se zapnutym integrovanym SPI firewallem.

A nejzasadnejsi ochrana PC nakonec:
ZALOHOVAT - pokud mam zalohovane vsechny data i image systemu nekde jinde (napriklad externi disk), tak v tom nejcernejsim moznem scenari, kdy vsechny ostatni ochrany selzou a kryptovir mi zasifruje PC, udelam jedine, odpojim na chvili PC od site a provedu obnovu ze zalohy. Za hodinu mam problem vyresen.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny