Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem IPv6 v domácí síti - co od toho očekávat?

Zdravím, trochu jsem se začal zajímat o IPv6 a chtěl bych ji začít používat v domácí síti. Jen si před tím chci ujasnit pár věcí:

1) Router co máme doma (rok starý TP-link) IPv6 vůbec nepodporuje. Je potřeba koupit hned nový, nebo se to dá řešit nějakým tunelem? Všechny tunely co jsem našel jsou pro IPv6 síť u IPv4 only providera a navíc musej mít statickou IP dostupnout z internetu (to nemám, jsem za NATem providera). Já mám opačnej problém, provider IPv6 umí, ale router to nezládne.

2) Pokud koupím router s podporou IPv6, musím mít IPv6 LAN i WAN? Jak budou reagovat zařízení, která IPv6 neumí? Může v jedný síti fungovat IPv4 i IPv6 dohromady?

3) Budu schopný se připojit na zařízení v internetu, která IPv6 nepodporují? Nevím kolik webů běží na IPv4 only, ale pokud takový web budu chtít prohlížet, co bude pak?

4) Pochopil jsem že v IPv6 nejsou NATy, protože nejsou potřeba. Bude můj počítač tedy přístupný z internetu? Kdybych se rozhodl hostovat třeba webový server, bude se na něj moct připojit kdokoliv z venku? Pokud ano, bude to fungovat jen jiným lidem s IPv6, nebo komukoliv?

5) Souvisí s 4. Pokud bude každé zařízení volně dostupné, nebude to bezpečnostní riziko? To bude mít případný zloduch volnou cestu rovnou na zařízení, který nemusí mít tak kvalitní zabezpečení, jako je třeba firewall v klasické topologii IPv4 sítí (třeba nějaké IoT zařízení).

Předem děkuji za odpovědi, snad jsem se vyjádřil aspoň trochu srozumitelně.

Předmět Autor Datum
Nejprve by sis o tom měl něco nastudovat, protože o tom zřejmě víš velké nic. Za prvé: privátní roz…
touchwood 24.12.2019 15:47
touchwood
Začni modemom : ZyXEL ZyWALL USG40W-EU0101F a vyššej triedy. Inteligentné HW Firewally sú pre domác… poslední
Nuda 24.12.2019 16:44
Nuda

Nejprve by sis o tom měl něco nastudovat, protože o tom zřejmě víš velké nic.

Za prvé: privátní rozsah existuje i v ipv6
Za druhé: neprivátní rozsah ti musí někdo přidělit
Za třetí: s tím sráčorouterem si koleduješ
Za čtvrté: tunelování je nejhorší možné řešení
Za páté: dobře si nastuduj zabezpečení, NENÍ to legrace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru