Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ako (ne)správne vyfotiť obrazovku (chybovú hlášku)

Nesprávny spôsob:

chytiť mobil do ruky, nastaviť rozlíšenie na 20x20 pixelov, odfotiť z uhlu 89° TN displej zo vzdialenosti 20 metrov, dole hlavou, v blbom osvetlení, presunúť súbor do počítača, poslať do poradne odkaz na súbor file:\\\C:\user\obrazky\screenshot.png

Správny spôsob:

V prípade že ste v systéme a riešime softvérovú chybu (aplikácia vyhodí chybovú hlášku, alebo niečo iné z prostredia aplikácie, operačného systému a podobne) tak dôležitým tlačítkom na klávesnici je prt sc.

Konkrétne v Linuxe zmáčknutím prt sc odfotíte obrazovku a uložíte do zložky obrázky, v prípade Windowsu to uloží obrázok do clipboard (to je miesto z kade môžete následne niekam "prilepiť" tento obrázok), vo Windowse ak chcete aby sa Vám obrázok uložil do zložky obrázky, musíte zmáčknuť kombináciu Win + prt sc.
V prípade že chcete z clipboardu nahrať obrázok na internet, môžete otvoriť stránku napríklad ctrlv.cz a ako je tam napísané, zmáčknuť ctrl+v na klávesnici.

Ak fotíte však niečo z BIOSu, alebo nejakú hardvérovú vadu na displeji (pruhy na displeji, rozkopaný displej, prestrelený displej, mačku na monitore) tak na to tlačítko prt sc nepomôže. Fyzické vady screenshot (obrázok vytvorený zmáčknutím prt sc) nezaznamená.
V takom prípade ide na rad mobil. Aby ste fotku maly správne natočenú a nie dole hlavou alebo na stranu, tak u všetkých moderných mobiloch sa mobil pri fotení drží tak, že tlačidlo home (domov) máte na pravo (ak na šírku) alebo dole (ak na výšku).
Ak máte tlačítko home naľavo pri fotení na šírku, je dosť možné že fotka bude v súbore nesprávne otočená. Dole hlavou na šírku snáď už nikoho fotiť nenapadne, nie sme netopiere. Navyše často po odfotení nám Android alebo iOS umožní ešte s fotkou manipulovať či ju otočiť.

Po odfotení, než pošlete fotku niekomu, je dobré si fotku zobraziť, a pozrieť či je správne otočená, a čitateľná. Fotka ktorá je fotená v rozlíšení 20x20 pixelov z 20 metrovej vzdialenosti fakt nikomu nepomôže.
Pri posielaní súboru, prosím pošlite súbor a nie odkaz "file:\\\C:\user\obrazky\obrazok.png". Na poradni pri písaní príspevku máte predposlednú ikonku nad textovým poľom "pripináčiť", kde nahrávate súbory.

Vždy preferujte screenshot (prt sc) pred fotkou z mobilu, ak je to možné, len pri hardvérových vadách fotíme mobilom.
Navyše keď posielate parametre, alebo komponenty počítača z eshopu, je lepšie poslať odkaz na tie komponenty, než posielať obrázok (screenshot) toho. Všeobecne je dobré ak je niečo dostupné na Internete poslať odkaz, a nie fotku stránky.

Ak neviete ako vytvoriť screenshot, alebo ako poslať odkaz na webstránku, na Internete je mnoho návodov k tomu, stačí Googliť. Ak neviete Googliť, bude zrejme zbytočné sa Vám snažiť aj pomôcť, bez urážky, ale bez takých základoch pri práci s počítačom je dosť zrejmé že ani pri detailnom postupe by ste problém nevyriešili. V takom prípade je dobré si zavolať kamaráta, ktorá vie pracovať s PC aspoň na základnej úrovni, alebo dať počítač do servisu.

Radíme zadarmo vo voľnom čase, a preto by sme my radci boli radi, aby sme nemuseli si vykrútiť krk len aby sme boli schopný prečítať čo je vo fotke, ktorú ste poslali.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jako by uz tady navod, jak udelat screen nebyl 10x. A lepsi...
MaSo 16.01.2020 20:16
MaSo
Prečo potom za 3 dni na poradne som videl 4 vlákna kde boli fotky otočené špatne, alebo kde niekto p…
Mlocik97 16.01.2020 20:19
Mlocik97
To stejně nikdo nečte.
karel 16.01.2020 20:20
karel
Hm,.. ale není to ani pripnuté na "hl. stránke" poradne.
Mlocik97 16.01.2020 20:21
Mlocik97
Hm,.. ale není to ani pripnuté na "hl. stránke" poradne. Preto bol ten nadpis pôvodne " [pripnuté]…
Jankom 16.01.2020 21:26
Jankom
len 2x,ale rozhodne lepšie než dolehlavou. poslední
Mlocik97 17.01.2020 00:14
Mlocik97

Prečo potom za 3 dni na poradne som videl 4 vlákna kde boli fotky otočené špatne, alebo kde niekto posielal fotku z eshopu komponenty, a pod.?
Inak možno by bolo dobré takúto vec mať pripnutú na hl. stránke na poradne. Nie niekde skryté.

Hm,.. ale není to ani pripnuté na "hl. stránke" poradne.

Preto bol ten nadpis pôvodne " [pripnuté] Ako (ne)správne .." čo si "pripnuté" potom umazal? Ty uz naozaj nevieš ako tu na seba upozorniť.
Zrovna teba som nekolkrat videl vlepovať screeny pres celú obrazouku a poúčaš druhých.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru