Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno podezřelé osoby z aukra - radu prosím

Dobrý den, v posledních dnech mi přišly podivné dotazy z aukra na email a chtěl bych poradit, zda v tom lze vidět nějaký pokus o podvod či zneužití údajů. Jedná se o aukce, kde prodávám matce šperk a pak svoji airsoft zbraň. Z účtu co se založil stejný den co mi psal dotaz, mi přišel prvně mail kolik za to chci v eurech. Co už mi přišlo divné proč si to sakra nepřepočítá nehledě na to jestli je to cizinec. Mimochodem jeho účet už je na aukru zablokován. Stejný dotaz mi teď přišel z jiného účtu o ceně v eurech na tu zbraň..
Ten první "zájemce", když jsem mu napsal cenu v eurech po mě chtěl spousty údajů a zajímá mě jestli tyto údaje může zneužít a je to nějaký podvodník.. napsal:
"Ok let me know which paypal or bank account I will pay to, because I can only pay through online transfer for now. Get back to me with your bank details stated below;

Account name:
Account number:
Swift code;
Bank name:
Amount in EUR:
Home address:

You can also send me your PayPal name and your PayPal email for payment as soon as possible.

PayPal Name;
PayPal Email:

I will arrange a shipping company that will be coming to your home address for the pick up and the shipping agent will be coming to your address, after I have paid to your account and if you also have any item for sale you can tell me and add it to the amount in eur. Await your response."
Napsal jsem, že se moc nechytám, že je to aukční portál a zda to chce tedy koupit mimo aukro a jestli je z ČR. A on:
"Don't worry about that, the shipping company coming for the pick up at your home address after the payment as been made to you,just get back to me with your paypal details or your bank detail as soon as possible, so i can pay to your account. Am in germany for work right now."

Vím, že si řeknete proč ho neignoruji a ať to neřeším, ale abych byl moudřejší tak chci poradit co z toho usuzujete. Nejde mi do hlavy jak se vůbec ocitne na českém aukru nějaký cizinec. Děkuji

Předmět Autor Datum
Je to sofistikovaný podvod, o kterém jsem před časem už četl na některém serveru, pravděpodobně idne…
Kyncl 22.02.2020 09:51
Kyncl
https://www.topdestinace.cz/podvody-pri-prodeji-na-internetu-aukro/
RedMaX 22.02.2020 10:22
RedMaX
Děkuji, přišlo mi to okamžitě podezřelé a sere mě, dle odkazu v komentech článku, jak jsou lidi hlou… poslední
mojkovník 22.02.2020 10:48
mojkovník

Děkuji, přišlo mi to okamžitě podezřelé a sere mě, dle odkazu v komentech článku, jak jsou lidi hloupí, nepoučitelní a kolik na to naletí..! Tak třeba vlákno někomu pomůže!
Tyto podvody tedy spočívají jen v tom, že odešlu zboží ještě předtím, než mi (ne)přijdou peníze? A poskytnuté údaje nijak nezneužijí proti mě? Je tedy zajímavé, že to zkouší i u mých věcí pod 3000kč a nejdou jen po větších.. Poslat pochybnému cizinci hodnotnou věc, bez převedené platby na účet může jen blb a ztrátu peněz si pro poučení možná zaslouží... Už ta rychlost odepisování a tlačení všeho "send as soon as possible" je pro mě podezřelé :) Tak díky a buďte ve střehu a moudří!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru