Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co je potřeba pro navrh firemní aplikace

Ahoj. Chtěl bych říct, ze jsem navrh aplikace ještě nedělal, ale s šéfem jsme se bavili o tom, jak by se hodila nějaká interní aplikace. Například na docházku, byly by tam novinky, můj profil (kde by byla pracovní pozice, výplatní pásky atd), rezervace vozidel.
Aplikace by vlastně jen přijímala funkcionalitu těchto webu a ulehčila tak práci, ze by se zaměstnanec nemusel logovat do systému, jen aby viděl kam má zaparkovat firemní auto.
No a šéf mě tedy požádal, abych to sepsal, ze to dá na vyšší oddělení, a ať si dam záležet, ze by mi to pomohlo lézt nahoru po firemním žebříčku.
Co všechno je správně potřeba při návrhu takové aplikace?
Udělal jsem wireframe a dummy klikací prototyp na prechody a posloupnost.
Je potřeba udělá i nějaké databázové schéma, když všechny data bude aplikace tahat odjinud? Maximálně bych sepsal seznam požadavku na prostupy daných systému (napr pro docházku je potřeba přístup do systému Dochazkator)
Pak jsem udělal use casy a sepsal požadavky.
Mám například napsat i ze se bude vyvíjet agilně a bude vývoj rozdělen na sprinty, dat nějaký seznam storek?

DÍKY

Předmět Autor Datum
Firemní aplikaci vytváří minimálně tři lidé (resp. profese): 1) uživatel, který dá požadavek, jaký…
host 27.03.2020 17:19
host
Product owner
Firemniaooka 27.03.2020 17:24
Firemniaooka
takže jsi zodpovědný za GDPR? S tvým přístupem bych se nejprve pojistil na blbost.
touchwood 27.03.2020 17:39
touchwood
Na high level návrh sú najdôležitejšie tie prípady použitia a požiadavky, ktoré si už spísal - to sú…
moose 29.03.2020 00:52
moose
Díky. poslední
Firemniaooka 29.03.2020 15:17
Firemniaooka

Firemní aplikaci vytváří minimálně tři lidé (resp. profese):

1) uživatel, který dá požadavek, jaký program potřebuje
2) analytik, který vymyslí, jak to bude fungovat, udělá datový model, návrh databázové struktury, atd.
3) programátor, který to naprogramuje

Ty jsi teda kdo? :-)

Na high level návrh sú najdôležitejšie tie prípady použitia a požiadavky, ktoré si už spísal - to sú funkcionálne požiadavky. Ďalej tam môžu byť aj nefunkcionálne požiadavky - t.j. požiadavky na bezpečnosť, testovateľnosť, udržiavateľnosť, škálovateľnosť, odolnosť voči chybám a pod. Ak chceš ísť viac do detailu, môžeš pridať návrh UI (ktorý si už spravil), high level návrh architektúry (s akými systémami bude tento nový systém komunikovať, aké dáta sa budú prenášať/ukladať, kde to bude bežať).

Píšeš návrh, alebo dokument, ktorý bude vstupom pre návrh? Pre koho je dokument určený? Ak je to pre "vyššie oddelenie", tak bude asi vhodnejší nejaký dvojstranový dokument popisujúci, čo daná interná aplikácia zlepší a čo nové umožní.

Neviem, či "len preberanie" funkcionality existujúcich webov má obhájiteľný prínos pre firmu, v ktorej pracuješ. To "len" závisí hlavne od tých ostatných systémov, ako náročné bude - poskytujú tie systémy API? je to API dostatočne dimenzované? bude výsledná aplikácia dostatočne výkonná? alebo bude treba riešiť pravidelné exporty, kešovanie, a pod.? Kto bude písať tie novinky? Čo bude najväčší prínos tej aplikácie? Ak je problémom logovanie sa do systémov, nemali by ste skôr investovať do single-sign on?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru