Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Prenos ransomwaru cez súbor pochádzajúci z infikovaného pc

Zdravím,dnes sa ku mne dostal súbor pochádzajúci z pc nakazeného ransomwarom. Koncovka ".sch.mbed"
Netušil som,čo tá koncovka označuje,až dokým mi ten súbor nešiel otvoriť,nakoľko sa malo jednať o schému do programu Eagle,ktorá končí iba na ".sch" - o tom som bohužiaľ nevedel,myslel som,že sa jedná o nejaký odlišný typ schémy. Až potom som začal googliť.

Moja otázka je, dokáže takýto súbor ohroziť moje dáta? Dokáže sa ransomware preniesť len cez súbor ktorý už bol infikovaný a nie cez nejakú zavirovanú .exe aplikáciu ktorej sa povolia administrátorské práva pri inštalácii?

Ďalej,ten súbor sa ku mne nedostal so zámerom cielene poškodiť,pochádzal spolužiaka ktorý mi ho posielal cez facebook - ten ho do pc dostal cez usb od ďalšieho z univerzity,ktorý tým mal nakazený pc,ale očividne bol natoľko sprostý to povedať. Zálohoval som si svoje veci a pár krát reštartoval počítač,ale všetko vypadá byť v poriadku. Tak isto počítače ostatných,ktorí to otvorili sú v poriadku. Že to je moja chyba je mi jasné,avšak ani vo sne by ma nenapadlo,že práve cez facebook od známeho sa ku mne dostane takýto bordel. Ďakujem za odpoveď.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny