Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kompatibilita nových Ryzen-ov?

Zdravim,
Mám iba jednu otázku do pléna. Ako to vidíte s kompatibilitou nových Ryzen-ov( tých na ceste) so stavajucimi doskami. Niekde som sa už dočítal, že budu tiež do AM4 socketu, ale či čipset? Myslíte, že budú podporované všetkými alebo iba X-kovymi alebo len X570?

Předmět Autor Datum
RyZen 4000 (Zen3) bude posledni na AM4, nasledujici Zen4 bude uz na AM5. Kompatibilita RyZenu 4000…
RedMaX 10.05.2020 09:47
RedMaX
proc by to vyrobci delali, kdyz chteji prodat nove desky Protože je třeba větší pravděpodobnost, že…
Kachlík 10.05.2020 10:55
Kachlík
proc by to vyrobci delali, kdyz chteji prodat nove desky Chcipne deska, tak je vyrobcovi desky jedn… poslední
RedMaX 10.05.2020 12:22
RedMaX

RyZen 4000 (Zen3) bude posledni na AM4, nasledujici Zen4 bude uz na AM5.

Kompatibilita RyZenu 4000 pouze na deskach X570 a na dosud nevydanych nepodarenych B550. Pro samotne RyZeny 4000 budou vydany desky X670 a B650.

Protoze udajne jedine co brani kompatibilite s deskama nizsich rad, je velikost flash pameti na deskach, tak se spekuluje o tom, ze premiove desky s 32MB flash by mohly dostat podporu neoficialne od vyrobcu desek. Ovsem otazka je, proc by to vyrobci delali, kdyz chteji prodat nove desky.

proc by to vyrobci delali, kdyz chteji prodat nove desky

Protože je třeba větší pravděpodobnost, že chcípne deska, než procesor, takže jako levnější řešení se jeví koupit novou desku (byť s "neoficiální" podporou pro starší CPU), než kombo MB+CPU+RAM (pokud se tedy AMD nehodlá vydat cestou Intelu)…

proc by to vyrobci delali, kdyz chteji prodat nove desky

Chcipne deska, tak je vyrobcovi desky jedno, jestli si zakaznik koupi novou desku nebo novou desku a nove CPU.

Takze to moje "proc" i tak stale plati.

Zjevne, kdyz AMD samo reklo, ze oficialni podpora RyZen 4000 bude jen na k tomu vydanych deskach X670 a B650 plus na X570 a dosud nevydane B550 z minule generace, tak tu cestu nastoupili. Otazkou samozrejme je, zda-li tu cestu nastoupili kvuli maximalizaci zisku nebo kvuli technickym zalezitostem, ktere nemohli prekonat.

Osobne mi je to temer jedno, protoze kupuju desku + CPU, ale fandove AMD jsou zklamani. Pocitali s tim, ze kompatibilita bude pres cele AM4. Ja mam od doby Pentia 4 a desky od jiz davno zkrachovaleho Epoxu stesti, ze mi desky ve vsech PC drzi dodnes, ale samozrejme take bych byl nestastny, kdyby mi deska odesla a uz nesla koupit nova, pritom procesor by byl stale pouzitelny. Otazka ale je jak dlouho budou vyrobci starsi typy desek vyrabet. Se Zenem 4 se tak jako tak meni patice, tudiz za 2 roky uz dalsi generace stejne ty starsi podporovat nemuze.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru