Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SSD disk - Životnosť v TBW pre rozdelený disk

Povedzme, že mám disk 1 TB a 1000 TBW. Rozdelím ho na 500 GB a 500 GB. Používať budem len prvú časť. Ako to ovplyvní životnosť disku? Bude radič mapovať zápis rovnomerne po celom disku alebo len vo svojej časti? Je mi jasné, súborový systém je vec systému a nie radiča a preto predpokladám, že mapovať bude po celom disku, ale to ozaj tak alebo si to vyžaduje aj určitú spoluprácu so systémom a teda by rozdelenie disku mohlo životnosť ovplyvniť?

Mierim k tomu, či je nutné vyhradiť pre určitú časť (systémová) radšej väčší oddiel, ak tam bude častý zápis alebo ten oddiel nemusí byť až tak voľný, nakoľko voľný bude zvyšok disku. Prerozdeliť disk chcem kvôli prípadnej preinštalácii systému, aby mi moje dáta ostali, ale systémový disk bol preinštalovateľný.

Pre bližší pohľad na vec, na aktuálnom disku (HDD) mám na systémovom oddieli voľných 50 GB z celkových 100 GB a obávam sa toho, že ak dám pre systém len 100 GB (čo pre moje potreby úplne postačuje), že si tým skrátim životnosť SSD.

Odpoveď na túto otázku som nenašiel, hoci v článkoch o SSD sa píšu rôzne zaujímavé veci, ale toto je zrejme okrajová záležitosť, ktorú bežní ľudia neriešia a články to teda neobsahujú. Možno to aj ja riešim zbytočne, ale ide práve o to, že neviem, či to riešim zbytočne.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ideálne bude v rámci zachovania nekonečne dlhej životnosti SSD disku, ale tiež HW, uložiť si komplet…
Nuda 13.05.2020 09:14
Nuda
aby nešaškoval, nezapisoval skryté metadáta na disk ako utrhnutý z reťaze, tohle je důležité, někt… poslední
jirka44 13.05.2020 15:04
jirka44

Ideálne bude v rámci zachovania nekonečne dlhej životnosti SSD disku, ale tiež HW, uložiť si komplet PC do sekretára vedľa porcelánového jeleňa, určené k obdivu v nemom úžase očarených návštev "z majetku mít ve věcech".

Tvoje teoretizovanie nemá opodstatnenie v prípade, ak si chceš logicky rozdeliť SSD na dva primárne oddiely, resp. na tri oddiely, z toho jeden aktívny bez priradeného písmena so zavádzačom (bootmanažérom) pri x64 bit. OS. V tom prípade je to radiču úplne jedno. Na samotný systém ti stačí vyhradené miesto max. 60GiB, aby bez problémov prešli veľké záplaty, spolu s automatickým nastavením veľkosti swap (pagefile) v koreni C:\, riadený systémom.

Dôležité je mať bezvadne vyladený systém, aby nešaškoval, nezapisoval skryté metadáta na disk ako utrhnutý z reťaze, nemakal dookola na plánovaných údržbách, čistení, komprimovaní systémových dát v sektoroch na disku v čase nečinnosti, automatické kontroly Defender apod., nastavené v Plánovači úloh výrobcom. Tu je nutné manuálne nastavenie čo je po čistej inštalácii v celku makačka pre neskúseného, sľušného občana, ktorý nedisponuje hotovými skriptami určené pre PowerShell, *reg súbormi, prípadne prednastaveným ntLite k výrobe okresaného ISO W10.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru