Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux distribúcia pre začiatočníka

Hele, na jednom SSD mam pokusnou instalaci Win10 a (zrovna) asi pet nezavislych instalaci linuxu, kazda ma svoji polozku v EFI a jde pri bootu vybrat, nebo jde z libovolne nastavit, co se ma spustit po restartu. Linux je v pohode, Win10 jsem zatim nepristihnul, ze by nekde prasily (az na to, ze se narvaly na dve partisny), ale prakticky je shoro nepouzivam - mam tam jen ovladace klavesnic a padu, kde si naklikam barvy a makra, vlozim do klavesnice a restartuju do rozumneho systemu.

Vic nezavislych linuxu na jednom disku pouzivam naprosto bezne asi tak 10+let, pokud jde o MBR, tak holt jeden poskytuje GRUB a ostatni se do ne zadavaji jako polozky, pokud je to GPT, tak GRUB nepouzivam a rovnou dam na EFI partisnu do adresare typu Gentoo-pokus kernel (bzImage) prejmenovany na bzImage.efi (a samozrejme se zakompilovanou CMD line, kde je, jakou partisnu ma pripojit jako root.

(Pravda, vim co delam a "naklikatorum" se spis vyhybam a proste to zkopnu rucne a prez efibootmgr nastavim dle libosti - cili co ti udela instalece typu "kolem entru rozsypu zrni" netusim, ale at uz udela cokoli, pokud ji nepovolis preformatovat cizi oddily, tak to minimalne rucne jde zprovoznit. Mozna i naklikat a nawizardovat, ale to vyzkouseno nemam)

(Jo a samozrejme, kdyz je tam vic systemu, tak sio ohlidej, kde ktery je, a uprav si patricne /ets/fstab protoze nebudou vsechny na /dev/sda1 jak tomu byva v prikladech. Pokud jedes prez LABEL nebo UUID, tak se problem resi sam)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny