Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno MB a CPU kompatibilita

Je nejaká šanca , že by mohol fungovať CPU ktorý už nie je na zozname podporovaných pre danú základnú dosku, no je veľmi blízko toho, ktorý podporovaný je. Je v BIOS niekde presne zapísané s ktorým CPU bude základná doska fungovať? Aby som bol konkrétny. Mám dosku ASUS M3N78 , na stránke ASUS som našiel, že s najnovším BIOS z roku 2010 by mala podporovať Phenom II X4 955. Ja by som tam ale chcel dať Phenom II X4 975 z roku 2011. Je nejaká šanca že by to mohlo fungovať, či hrozí že ak to tam vložím tak zničím MB alebo CPU?

Předmět Autor Datum
Dle mých zkušeností s touto generací AMD CPU desky nabíhaly i v případě, že se osadil nepodporovaný…
JoPe 03.06.2020 19:16
JoPe
Zničit asi ne, cpu mají stejnou spotřebu. Ale jak se to bude hlásit a jestli se to rozjede a na jaké…
MM_tank 03.06.2020 19:22
MM_tank
O.K. vďaka za odpoveď , ak tým nič nepokazím, tak to teda skúsim. Ide o to, že chodím na týždňovky a… poslední
bingbean 03.06.2020 19:40
bingbean

Dle mých zkušeností s touto generací AMD CPU desky nabíhaly i v případě, že se osadil nepodporovaný CPU, pokud patřil do stejné generace (verze jádra) jako některý z podporovaných.
Takže s vysokou pravděpodobností deska naběhne, ale BIOS asi bude hlásit nerozpoznaný CPU. Problém by neměl být ani s TDP, protože deska by měla podporovat až 140W.

Zničit asi ne, cpu mají stejnou spotřebu. Ale jak se to bude hlásit a jestli se to rozjede a na jaké rychlosti ti může zodpovědět jen ten kdo to zkusil.
Teoreticky můžeš ten pomalejší zrychlit změnou násobiče z 16 na 18 a máš z toho 975 (pokud to pojede).
Já bych to za mladších let zkusil, teď se mi zdá ten zisk 400mhz málo ale jestli ho máš doma v šuplíku...

O.K. vďaka za odpoveď , ak tým nič nepokazím, tak to teda skúsim. Ide o to, že chodím na týždňovky a po večeroch sa nudím. Na firme máme starý nevyužitý PC s touto doskou kde je aktuálne nejaký Athlon a nejaká slabá grafika. Ja mám doma nevyužitý ten Phenom 975 a HD6870, tak že to tam skúsim dať nech na tom rozbehnem aspoň WarThunder.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru