Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak seřadit složky pojmenované datumy (obsahují fotky)

[90474-seradit-png]

Dobrý den,
prosím o radu - viz obrázek
chci seřadit hromadu složek, každá z nich je pojmenovaná datumem ze ktereho obsahuje fotky.
Chci je seřadit od nejstaršího datumu (jména) složky k nejnovějšímu.
Nepodařilo se mi najít - přidat sloupec, podle kterého by to bylo seřazené správně.
(některé složky jsou přidávány dotatečně později a podle času vytvoření to už nesedí)

Poraďte prosím Děkuji!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Základní zásada: Datum psát vždy pozpátku a s nulama, právě kvůli řazení. Proto mě štvou programy, k…
ml1 16.06.2020 14:06
ml1
Kéž by to všichni dodržovali. poslední
Kampus 16.06.2020 14:10
Kampus

Základní zásada: Datum psát vždy pozpátku a s nulama, právě kvůli řazení.
Proto mě štvou programy, které tvoří názvy typu Červen 15, 2020 a podobné příšernosti.
Jinak je možnost uživatelského řazení, kdysi jsem to dělal nejen pro texty reprezentující datumy (v normální podobě typu 1.3.1998 tedy ještě bez nul, ale to nehraje roli) ale taky pro texty reprezentující číslo, tedy aby se neřadilo pořadí 1, 10, 2, 20, 30, 9 a podobně. Možná pro datumy to bylo hotové a já to dodělával pro čísla, už nevim (prostě se definuje funkce vracející výsledek porovnání, větší menší možná i rovno to teď nevim a její ukazatel se předá příslušné komponentě, která potom ji volá při každém kroku řazení, aby se jí zeptala na názor). Neznám způsob, jak to vnutit průzkumníkovi, ale vnutit to do double commanderu by snad nemuselo být tak složité (řadící funkci nahradit uživatelskou, nevím jestli za chodu (nějakým pluginem), ale přinejmenším zásahem do programu by to jít mělo a double commander je open source a zasahovat do něj umím).
Je ještě jedna možnost bez programování, i přejmenovávání - vlastní sloupce (double i total commander umí podle nich řadit), definovat si vlastní sloupeček, kde budou datumy přerovnané (tedy z 01.02.2020 se stane např 2020.02.01 tečky jsou asi zbytečné a to už se seřadí dobře)

V TotalCommanderu je v nápovědě k vlastním sloupcům, jak použít jen část textového řetězce, několikrát jsem to dělal, když jsem potřeboval řadit něco podle jiné než počáteční části, třeba televizní nahrávky, které u mě začínají datumem a časem (tedy tak aby se daly řadit, tzn (2020-06-13 12-51-18)) jsem chtěl třídit podle názvu a podobně. A podle těchto sloupců jde řadit. Zkouším to samé v Doublecommanderu, ale asi je to tam jinak (ona i syntaxe toho výrazu je jiná), protože to buď ignoruje, nebo text např :3-5 přidá k výsledku. Přitom si myslím, že i tam jsem to někdy dělal.

Osobně bych spíš změnil konvenci pojmenovávání souborů, pokud to není příliš složité (tedy zažité na mnoha místech), tak aby se daly řadit normálně. Datum v podobě 2020-06-15 je myslím dobře čitelné, i když není v souladu s českými zvyklostmi a řazení bude naprosto v pohodě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru