Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vhodná paměťová karta

Možná třeba i 8 x 32. 32GB karty jsou poměrně běžné a levné i pokud jsou rychlé. A k tomu praktické pouzdro: https://www.alza.cz/cover-it-8x-sd-8x-microsd-d5626407.htm?o=1

Záleží na spoustě věcí, pokud je dobré mít veškeré fotky pohromadě (nějaká větší výprava), nebo se počítá s videi (ovšem na 256 GB se vejde 20 hodin fullHD) má to smysl. Jinak je bezpečnější mít to dělené.

Nakolik je důležité, aby fotoaparát Sony měl i příslušenství značky Sony je sporné, i když ve značkovém obchodě vám to budou tvrdit jako naprostou nutnost (mám zkoušenosti, že opak bývá často pravdou, ale to je na jiné diskuze).

Ještě je jedna taková praktická věc, fotoaparáty často déle startují s většími kartami, pokud chce člověk fotit něco co utíká, může to být problém, než foťák nastartuje, je tramvaj dávno fuč. Ale ono ani statická scéna neni bez problémů, hezké světlo taky dokáže rychle zmizet, i když tak rychle snad ne. Setkal jsem se s tím u řady foťáků (už jsem jich vystřídal víc, kupuju vždy co nhttps://www.alza.cz/kingston-canvas-select-plus-microsd?dq=5689875ejlevnější a beru to jako spotřební zboží, samozřejmě foťák za 30 litrů by se dal i nosit do opravny, ale u foťáku za 1-3 tisíce je to holý nesmysl), některé startovaly opravdu dlouho (olympus >20 sekund) víceméně bez ohledu na kartu, jiné do pěti sekund, ale právě s větší kartou déle a jako rozumnou mez jsem stanovil 16 nebo 32 GB, na které se vejde dost fotek.

Dále bych vybíral podle rychlosti, a to hlavně podle rychlosti čtení. Ono zkopírovat 256 giga do počítače dá přes hodinu i při rychlosti 100 MB/s. (Jak se zálohuje 250 giga na blu-ray radši ani nepopisuju.) Tak velkou kartu je samozřejmě potřeba zálohovat průběžně (a systematicky), ale to je zase na jiné povídání.

Pokud je to fotoaparát sony s tím jejich univerzálním slotem (který podporuje i poněkud reliktní sony MS (memory stick)), bral bych zásadně mikro SD, protože v tomto slotu se karta lehce poláme, když se tam zkouší obráceně a snad i správně - člověk trefí správnou orientaci tak napotřetí (mám několik "nahatých" SD karet z dob, než jsem na toto najel, ono heslo "less plastic mo' life" znamená že karta je v tenkostěnné skořápce, která moc nevydrží), v případě mikro SD se poláme jenom redukce a těch je vždy dost a kdyby ne, dá se koupit za pár korun (kromě toho mi přijde, že redukce vydrřeji daleko víc, polámanou snad ani nepamatuju).

Pokud se nepletu (sortiment se obměňuje a já beru vždy to nejlevnější), mám vyzkoušené tyto karty (počítám-li >128G):
https://www.alza.cz/sandisk-microsdxc-200gb-ultra-android-class-10-a1-uhs-i-sd-adapter-d5169333.htm divná kapacita (ve skutečnosti 198GB), ale tehdy vycházela cenově lépe než 256 i 128
https://www.alza.cz/kingston-canvas-select-plus-microsd?dq=5689875 alespoň myslím, že je to tato (skutečná kapacita 250 GB resp lehce přes 250 000 000 000 bajtů)

Jak koukám tak už zmizely tak velké karty s rychlostí 10MB/s zápis a 20 MB/s čtení, umíte si představit kopírovat třeba 100 giga touto rychlostí, ano byly hodně levné, ale to si snad nemůže nikdo normální koupit, jedině snad omylem.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny