Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ubuntu verzie - náročnosť

Dobry den,

mam otazku na ubuntu. Na virtualke mam normalnu desktop verziu. A problem je, ze ako som neskor zistil je dost náročná, myslim na hardver. Mam to na ntb lenovo E31 80. Ten ntb nieje nic moc, ja viem. Pentium 2x 2,1GHz, 4 GB RAM, intel integrovana grafika. Cele mi to ide pomaly, dlho sa to zapina, dlho zapina prehliadac aj office, videa na yt sa skubu, resp. mierne sekaju, filmy z usb tiez. A vlastne cele sa to seka. Ak som v ubuntu tak ntb huci akoby som spustil nejaky zatazovy test atd. V nastaveniach VBoxu som aj dal viac CPU, presnejsie 3 z 4. Viac pamate no stale vs. rovnaké.
Dostal som radu ze mam skusit dual boot, tak som skusil no je to rovnaké. Teda aspon sa rychlejsie zapol, no zvysok je rovnaky. Bootuje sa z SSD. Proste je asi klasicka verzia ubuntu na moj ntb dost narocna.
Pocul som ze existuje plno verzii linuxu. Napr. Lubuntu, ubuntu Mate.... Neviem aky je medzi nimi rozdiel. Viete mi nejake poradit? Nemusi to byt nutne ubuntu distribúcia. Poznam aj napr. kali... Zaklad je aby to slo pekne vo VB ako host system W10 Home x64.
A aby som tam mohol mat zadara office, multimedia, internet a mohol programovat.

Předmět Autor Datum
Problem je v tom, že to máš ve virtualu. S tím nic moc neuděláš.
Wikan 05.07.2020 15:47
Wikan
Hmm... no pisal som ze dual boot som uz skusal a jedine co sa zlepsilo bol start do pracovnej plochy…
Rrrr 05.07.2020 15:50
Rrrr
Odlehčené verze jsou, ale dost pochybuju, že bys dosáhl zásadně odlišných výsledků. Já jsem Ubuntu p…
Wikan 05.07.2020 16:03
Wikan
https://www.google.cz/search?q=lehk%C3%A1+verze+linux&ie=&oe= Fakt bys to sám nedal?
dsa 05.07.2020 16:10
dsa
Máš nainstalované přídavky pro hosta? Dodávají do modulů jádra speciální ovladače právě pro VirtualB…
Rce 07.07.2020 02:31
Rce
Ako si správne poznamenal, ten ntb nieje nič moc a na tom najnovšie operačné systémy len ťažko pôjdú… poslední
Kilo.Viktor 07.07.2020 09:50
Kilo.Viktor

Hmm... no pisal som ze dual boot som uz skusal a jedine co sa zlepsilo bol start do pracovnej plochy. A mimochodom co je zle na vb? Ved mam tam aj windows 7 starter a ide doslova ako host.
To fakt neni nejaka odľahčená verzia linux?

Máš nainstalované přídavky pro hosta? Dodávají do modulů jádra speciální ovladače právě pro VirtualBox. Já to používám opačně, host je Fedora a hostovaný jsou různé Widle. Ve VirtualBox je to nepatrně pomalejší, než rovnou, ale nepodstatně, neovlivní to nijak negativně práci. V nastavení VB nech 1 CPU, paměť by to chtělo aspoň 2G jinak je kernel dost uškrcen a bude hodně stránkovat, čímž se to podstatně zpomalí.
Nezdá se mi, že by počítač byl na Linux slabý, obvykle je méně žravý jak Widle.
Různé verze Linuxových distribucí se liší prakticky drobnostma, jádro (Linux) je vždy stejné (možná se liší jen verzí Kernel). Důležité je, jaké používáš grafické rozhraní. Plasma (KDE) je velmi náročná na rychlost stroje a kvalitě grafické karty. Na slabší stroje instaluji méně náročné MATE při téměř shodné funkčnosti - máš-li rád pouťové efekty, doinstaluj Compiz (nebo Compiz fusion) a Emerald a budeš v MATE mít efektů víc než dost. Plasma má svůj kompozitor vestavěný. Asi nejméně náročné na výkon jsou prostředí LXDE a XFCE. Pro zajímavost, používám léta distribuci Fedora s prostředím Plasma (KDE) a na horších strojích MATE. S tak mizernými stroji, kde by i MATE se loudalo, jsem se nesetkal.

Ako si správne poznamenal, ten ntb nieje nič moc a na tom najnovšie operačné systémy len ťažko pôjdú rýchlo. Určite viem, že Win XP, alebo Win98 by na tom išli bleskovo, rovnako ako 15 rokov starý Linux. Mám to vyskúšané na Pentium III 800 MHz, 512 MB RAM, 8 MB VRAM grafika, 250 MB HDD.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru