Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Lock USB - jde prolomit?

Podle velikosti nemusí jít poznat, zda je na disku další skrytá jednotka - pokud je, tak spíš bude sdílet místo s nějakou existující a disk se bude zdát obsazen normálníma jednotkama, to, že kus nepoužitého prostoru vlastně používá ta skrytá jednotka normálně systém nevidí, dokud ji nepřipojí.

Samozřejmě hrozí, že ji případně přepíše nějakými netajnými daty v domnění, že jde o volný prostor, ale riziko ztráty tajných dat je často přijatelnější než riziko jejich vyzrazení a vhodným poučeným postupem není těžké se tomu náhodnému přepsání vyhnout, nebo ho naopak vynutit a zlikvidovat tajná data i bez připojení tajné jednotky.

A samozřejmě jde tu další tajnou jednotku umístit i do prostoru stávajícího souboru, či souborů, takže náhodné přepsání nehrozí, jen je dotyčný soubor (částečně) zaplněn nesrozumitelnými daty. Což navíc při troše práce a znalostí ani nemusí být poznat a normálně jde ten soubor zobrazit a přehrát (pokud jde třeba o film), aniž by se to profláknulo. (třeba u obrazu DVD budeš mít úvodní menu s kapitolami 1,2,3 a kapitola 1A v něm nebude a na místě jí vyhrazeném bude "bordel". Nebo ve stopě s čínskými titulky bude rozsypaný čaj ...)

Nemluvě o steganografii, kdy tajná data budou rozhozená do dat normálních tak, že rozdíl nebude vidět (triviální příklad, kdy poslední bit modré barvy v obrázku bude "náhodný", takže ta modrá bude trochu víc zašuměná, než je běžně a vytažením těch bitů získáš tajný soubor ...)

Možností, jak mezi velké množství neškodných dat ukrýt menší množství dat tajných a šifrovaných je strašně moc a v principu nejde dokázat, že tam někde taková data ukryta nejsou. A existují i šifry principiálně neprolomitelné, pokud nemáš správný klíč. A šifry s více klíči, kde jeden dá opravdovou tajnou zprávu a jiný falešnou leč stejně uvěřitelnou ....

Existuje celé odvětví vědy, které se takovýma věcma zabývá a spousta postupů jak něco zašifrovat, ukrýt, najít, či rozšifrovat jsou natolik složité, že neodborníku to prakticky nelze vysvětlit bez zkratek typu "a pak se použije nepochopitelná matematika a magie a najednou ... "

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny