Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Velká velikost oskenované fotky

Dobrý den,
dnes jsem chtěl oskenovat papír a poslat ho přes email a všiml jsem si že má velikost 16MB! To je nějak hodně ne? To co jsem skenoval byl papír do školy kde bylo něco napsáno a ja tam měl dát různé podpisy atd. takže by to nemělo být nějak "náročné" na skenování nebo jak to říct. Takže se chci zeptat, můžu udělat něco pro to, aby to mělo menší velikost?? Jelikož přes email nemůžu poslat víc než jednu tuhle fotku kvůli tomu ze ma příliš velkou velikost.

Předmět Autor Datum
a) zvol nižší rozlišení, jen tolik, aby to šlo přečíst. b) ulož to jako .jpg či .png, kvalita nějak…
dsa 31.08.2020 12:08
dsa
Nebo hotový scan otevři v nějakém grafickém editoru-prohlížeči obrázků(např.IrfanView) a znovu ulož…
Karel04 31.08.2020 15:48
Karel04
Podle mě bude prostě stačit jen uložit jako jpg a v dialogu, který se zobrazí zkoušet zvětšovat komp…
ml1 31.08.2020 15:58
ml1
300 dpi plně postačuje. Ale pokud se ukládá jako jpeg, tak velikost souboru neroste s rozlišením ani…
ml1 31.08.2020 15:55
ml1
skenování textu mělo být 100-150dpi ve stupních šedi. pak uložit do něčeho normálního, nekomprimovan… poslední
lední brtník 31.08.2020 17:09
lední brtník

Podle mě bude prostě stačit jen uložit jako jpg a v dialogu, který se zobrazí zkoušet zvětšovat kompresi než se dosáhne potřebné velikosti (maličkosti). Pokud to neskenoval nějakým šíleným rozlišením (>600 dpi) tak bych ho nezmenšoval, komprese jpeg si ho zmenší sama, tím, že sjednotí plochy, které se jí budou zdát stejně barevné.

300 dpi plně postačuje. Ale pokud se ukládá jako jpeg, tak velikost souboru neroste s rozlišením ani lineárně (měla by růst kvadraticky), takže rozlišením to primárně nebude. Osobně bych to spíš naskenoval do png (jo to vychází takové velikosti, když jsem naposledy takto chtěl posílat přihlášku, tak jsem se toho taky zděsil) klidně jen 300 dpi a do jpegu bych to převedl s nějakou agresivitou komprese mezi 50 a 90% (nutno vyzkoušet) až následně pro potřeby posílání.
Kdysi dávno jsem na toto dělal pokusy s gif a jpeg (png tehdy ještě nebylo), když jsem hledal, jakým způsobem skenovat (nešlo jen o rozlišení, ale právě taky o formát souboru) a vycházelo mi právě, že velikost souboru roste do určitého rozlišení zhruba přímo úměrně tomu rozlišení a při dalším zvedání rozlišení pak už výrazně méně (přestože počet xixelů roste s mocninou rozlišení). Je to už dávno, takže si podrobnosti nepamatuju, tehdy byly jiné skenery a jiné počítače, každopádně jsem skončil na tom, že jsem skenoval 300 dpi (barevná stránka A4 tehdy tak travala něco přes minutu; ono mi vlastně šlo i o čas, protože ten rostl potom dost závratně, přecejenom skenery se připojovaly paralelním portem, to byla další věc).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru