Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kde najít české vědecké studie?

Omlouvám se, pokud to není otázka vhodná pro tohle fórum, ale nevím, kde jinde se zeptat :)

Zajímá mě, kde můžu najít studie, které dělali čeští vědci. Řekněme, že bych třeba chtěla najít všechno, co kdy Češi vyzkoumali o srdečních chorobách. Existuje na to nějaký vyhledávač?

Vím, že existuje třeba scholar.google.cz, ale je to opravdu to nejlepší místo, kde hledat ČESKÉ studie? Neexistuje nějaký lepší vyhledávač, o kterém nevím?

Předem děkuju za pomoc :)

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Čistě český je už zmíněný RIV (Rejstřík Institucionálních Výsledků). Ty výsledky budou české, ale bu… poslední
ml1 07.09.2020 13:51
ml1

Čistě český je už zmíněný RIV (Rejstřík Institucionálních Výsledků). Ty výsledky budou české, ale budou skoro na 100% v angličtině a indexované ve WoS (Web of Science) nebo Scopus, to jsou dva hlavní rejstříky, které se počítají (možná jsou nějaké další). Problém může být u zcela čerstvých výsledků, protože výsledky se do RIVu přesypávají hromadně jednou za rok. Taky pokud by šlo o nějakou dávnou minulost, RIV funguje možná někdy od počátku tohoto století (zatímco třeba v IEEE nebylo problém najít článek z roku 1917).

Google scholar je dobrý tím, že vyčmuchá full text článků, ke kterým se člověk normálně nedostane (ve škole nebyl problém, tam jsme měli přístup snad ke všemu kromě knih, ale co jsem ze školy, považuju to za velkou výhodu i přestože jinak googlem dost pohrdám). Jde o to, že i když článek není volně dostupný v časopise, autoři mají nějakou možnost ho zveřejnit třeba na webu instituce a google to právě vyčmuchá. Hodně jsem se tam dostával křížovými odkazy z IEEEnebo Elsevieru (IEEE je na elektrotechniku, tam asi nemá smysl hledat, ale ten elsevier je na všechno) .

Jinak existují i další agregované vyhledávače, ale pak je nutné filtrovat afiliaci autorů (ideálně pokud jde podle státu). Vzpomínám si, že to byla jedna z možností (teda asi 3 z těch cca 10) která se nabízela při přístupu k portálu EIZ (Elektronické informační zdroje).

Ono pak nakonec člověk zjistí, že určitou problematiku dělá ve světě několik týmů (+ číňani, protože ti dělaji všechno jak je jich hodně) a už jde rovnou po autorech, ale to je až další krok po tom, co si člověk proklestí sectu informační džunglí (omezení na čechy má nespornou výhodu, že to vyřadí nepřehlednou řadu číňanů, kteří publikují o 106 a navíc když se každý druhý jmenuje wang nebo tak nějak kdo se v tom má pak vyznat).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...