Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kde sehnat náhradní kulatý konektor pro ThinkPad?

Na konektoru originálního adaptéru s parametry 20 V, 65 W, došlo k vyviklání středového kolíku. Kupovat nový za x-set korun nemá smysl, je to drahé. Kabel ke konektoru není ukroucený ani jinak poškozený a tak ho lze dále používat. Říká se, že Čína je schopná vyrobit cokoli. Je šance sehnat samotný konektor, třeba i z čínské druhovýroby? Chci to opravit svépomocí. Zručnost a zázemí k dispozici. Nebo pokud by se někomu doma válel nepoužívaný napájecí adaptér a nechal by ho v rámci Prahy za odvoz... Děkuji! :beer:

Předmět Autor Datum
Neuvedl jsi vnější a vnitřní průměr konektoru (dutinky). Pohledej třeba tady: https://www.gme.cz/na…
host 15.09.2020 11:52
host
Omlouvám se. Je to cca 7 mm. edit: Nemám možnost to rozměrově ověřit, protože nemám adaptér u sebe.…
IM 15.09.2020 11:54
IM
Co tohle? https://aukro.cz/novy-napajeci-dc-kabel-pro-zdroje-lenovo-7-9-x-5-5mm-6972805026
host 15.09.2020 13:42
host
Když ten kabel prodá někdo v Praze k osobnímu odběru, tak to bude fajn. Prodejce na Aukru chce pouze…
IM 15.09.2020 16:52
IM
PayU je v pohodě, to se platí buď převodem na sběrný účet nebo platební kartou. Ono na tom aukru to… poslední
ml1 16.09.2020 11:32
ml1
ThinkPady, které znám, mají středový kolík zapojený jenom na odpor pro detekci typu nabíječky. Napáj… nový
jirka44 15.09.2020 17:56
jirka44
Jirko, děkuji! Bude použitelný náhradní silnější napájecí adaptér 90 W, na místo původního 65 W doda… nový
IM 15.09.2020 20:56
IM
To netuším. Pokud by kabel měl tři vodiče, bylo by to možné, ale podle fotky má jen dva dráty. nový
jirka44 16.09.2020 07:33
jirka44

Omlouvám se. Je to cca 7 mm.

edit:
Nemám možnost to rozměrově ověřit, protože nemám adaptér u sebe.
Asi to bude toto. https://www.dhgate.com/product/7-9-5-5mm-male-plug-dc-power-supply-adapter/491413089.html#redirect_detail=WAP2PC
Potřebuji však jen konektor. I když by byl celý kabel, tak se domnívám, že není šance bez destrukce rozebrat plasty adaptéru. Tyto budou buď slepené nebo opatřené svárem plast-plast.
Proto vidím smysl ve snaze sehnat konektor, který snad v druhovýrobě vyrobili trochu přesně a nebude vypadávat. Výměna konektoru bude levnější a snazší co do materiálu a pracnosti.

edit 2:
Snímky štítku a konektoru
http://imgway.cz/s/2lMT
http://imgway.cz/s/1VM0

Když ten kabel prodá někdo v Praze k osobnímu odběru, tak to bude fajn. Prodejce na Aukru chce pouze platbu přes bránu PayU (to jde zcela mimo mě).
Domnívám se, že plastová krabička adaptéru je ze dvou skořepin a ty jsou buď lepené a nebo svár plast-plast. Pokud zná někdo osvědčený způsob, jak to nedestrukčně rozebrat a pak kouzlem spojit zpět, tak bude vítána jakákoli rozumná rada z praxe. Přeletovat kabel bude snadné.
Opravdu bude nejlepší, když bude možné vyměnit pouze konektor. Kdyby se tu našel někdo ochotný poskytnou třeba nefunkční adapter, tak by se z něj dal použít konektor nebo případně šňůra. Díky. :beer:

PayU je v pohodě, to se platí buď převodem na sběrný účet nebo platební kartou. Ono na tom aukru to bylo kdysi všem vnucené (jediná možnost jak to bojkotovat bylo nepřijímat platby předem). A jak je něco povinné, je to logicky podezřelé, proto se payu netěšilo nějaké mimořádné oblibě. Je to z mého pohledu trochu oklika a pokud prodejce vyloženě na payu netrvá, volím raději jiné způsoby (na druhou stranu, pokud to umí, tak zvlášť při platbě kartou má zaplaceno okamžitě a nic se nezdržuje přenášením pytlů peněz mezi bankama).

Já bych se podíval na avacom, koupil jsem tam třeba konektor ke svému notebooku HP, respektive to byla redukce z konektoru HP na "normální" DC konektor. Cena vskutku lidová, 50 korun, avacom má pobočky na újezdě a na českomoravské, takže pro člověka pohybujícího se prahou celkem po ruce. A notebook fungoval, nevím, kam je zapojený ten třetí drát, na konektor jsou pochopitelně vyvedené jen dva. Pak by stačilo na původní kabel naletovat běžný konektor (něco jako 5.5/2.1 nebo jak jsou ta čísla, co má dneska většina adaptérů) a tento do něj nasunout.

ThinkPady, které znám, mají středový kolík zapojený jenom na odpor pro detekci typu nabíječky. Napájení je minus přes vnější kroužek a plus přes vnitřní kroužek. Hodnota odporu mezi kolíkem a vnějším kroužkem pak říká o jaký typ nabíječe se jedná. Teoreticky by odpojený střední kolík neměl vadit, protože někde jsem četl, že to znamená nabíječka 90W.

Edit: tak jsem to našel thinkpad-adapter-resistor-values.681124

Jirko, děkuji!
Bude použitelný náhradní silnější napájecí adaptér 90 W, na místo původního 65 W dodaného výrobcem?
Napětí je shodné 20 V, rozdíl je proudový (1 A), 3,5 A proti 4,5 A.
Předpokládám, že silnější 90 W adaptér použitelný.
Deska u jiných výkonnějších notebooků detekuje odpor rezistoru a nepřipustí, aby energeticky náročnější deska přetěžovala slabší 65 W adaptér. Případně mne prosím opravte.

edit:
Ještě se raději zeptám. Uvažuji správně že "kontrolní rezistor" je umístěný na desce elektroniky přímo v adaptéru? Vypadá to logicky, protože na zde panem Hostem uvedeném odkazu se kabel z Asie jeví jako univerzální. Nepředpokládám, že by byl rezistor integrovaný v konektoru, protože by u kabelu muselo být v parametrech uvedeno, pro jak silný napájecí adapter je určený.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru