Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyplatí se drahý DVI kabel?

Hlavně si dát pozor, jestli je dual link, aby na monitoru nebyl jen každý druhý řádek jinak je to (pro malé vzdálenosti) jedno. Když jsem naposledy kupoval DVI (mám jich dost, ale všechny jsou single, prostě to, co se dodávalo k monitorům), koupil jsem to nejlevnější v mironetu (alzák byl moc drahý) a šlape to na 4K i když sliboval jen HD.
DVI kabely jsem jinak nikdy nekupoval, protože ke všem monitorům byly, pouze k poslednímu byl jen DP a HDMI. DP nemá grafárna a HDMI nepřeneslo plné rozlišení (jen full-HD) a všechny DVI co jsem měl právě byly ošizené (pouze single link).
Dražší (v přepočtu na metr) jsou na větší vzdálenosti (to jsem zjistil, když jsem kupoval 15m, tedy opravuju, kupoval jsem jednou DVI kdysi dávno cca před 10 lety), protože aby splnily specifikace (přenosové pásmo, jinými slovy, aby i na jeho konci se daly poznat nuly od jedniček) musí být preciznější. A takové dlouhé kabely jsou taky dost tlusté a blbě se s nima manipuluje, musí se ohybat s dost velkým rádiusem.

Pak jsou tu ty pohádky o bezkyslíkaté mědi a pozlacených konektorech. Bezkyslíkatá měď je nesmysl (to je veškerá měď pro elektro ale i klempířské plechy, i kdyby ne, tak činný odpor má na přenos nepatrný vliv, a i kdyby, tak by pomohlo spíš postříbření), to zlato smysl má, ale jen když je to zlato a ne třeba mosaz (musí být napsáno "gold" a ne "golden" a ještě to musí být pravda). A ještě o trojitém stínění a tvrdé pájce, ale to radši ani nekomentuju.

Pohybujeme se v digitální technice, takže to (při daném rozlišení a snímkovém nebo půlsnímkovém kmitočtu) buď jde nebo nejde. Pokud to někdy jde a někdy ne, jsme asi na hraně (také jsem se s tím setkal), ale neni to jako u analogu, kde se to zhoršovalo až do nepoužitelnosti (tedy obraz by byl rozmazaný (neostrý) nebo s duchy a podobně).

Pokud jde o nákup kabelů (obecně jakýchkoliv), tam mi dlouhodobě alza vychází jako nejhorší (jsou i několikanásobně dražší proti konkurenci snad jedinou výhodou je, že většinu zboží mají hned, teda to co mají, protože ani nabídku moc kompletní nemaji). Když na to tak koukám, vidím, že se cenově vyrovnali, alza trochu ubral, mironet zase přidal a oba začínaji na 120. Kupodivu i TS bohemia, akorát suntech se svými 97 korunami za dvoumetrový vybočuje (údajně dual link, GME má za stejnou cenu single).

Jinými slovy oko si nevšimne, protože až na malou oblast, na hraně mezi funkčností a nefunkčností (to se v obrazu např. objevují růžové nebo zelené pixely) to buď fungovat bude a nebo nebude. Když to fungovat bude, rozdíl nebude, když to fungovat nebude, oko to samozřejmě pozná. Pak se dá nějak snížit přenášené pásmo změnou rozlišení (já třeba slevil na 1080i namísto 1080p a spokojil jsem se se 24bitovými barvami namísto 32 bitů (rozdíl jsem nijak nepostřehnul), full-HD jsem se vzdát nechtěl, to jsem tehdy potřeboval). To co popisuju, tam byl myslím jiný problém, to jsem zařadil za sebe několk kabelů (asi dost mizerných), aby to došáhlo, na délku těch kabelů by se nic nedělo, ale když jich bylo takto víc, byl to už problém.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny