Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem windows server aby fungoval jako NAS se vzdáleným přístupem na HDD

Zdravím, donedávna jsem měl nasku od qnapu a fungovala skvěle ale byl to mega pomalej stařík a teď se mi uvolnilo starší PC ale stále 100x výkonnější jak ta naska. Tak jsem do toho nainstaloval windows server 2019 a chtěl bych si tam rozjet vzdálený přístup na disky (veřejnou IP adresu a modem s port forwardingem mám) někdo říkal že by bylo dobrý na tom rozjet kvůli tomu VPN ale pak mi bylo řečeno že je to zbytečný jen pro tenhle účel, že by bylo lepší to nastartovat přes IIS web server. Něco takového dělám poprvé a vůbec nevím jak na to, kde vůbec začít. Teď k tomu co od toho očekávám je to že si vytvořím uživatele, rozdám práva kam můžou a kam ne, a poté aby se tam dalo připojit jednoduše jakoby přes adresu http://"IP"/složka, vyjel na vás login a ta vás pustila tam kam má váš login přístup + aby to fungovalo normálně ve windowsech na průzkumníkovi (počítač > připojit síťová zařízení > zadáte IP a složku, login a jste tam. Jediný co opravdu nechci je to zapojovat přes FTP, očekával bych od toho aby se tam fotky, videa, textový soubory dali editovat a prohlížet real time.

Tak kdyby mě někdo dokázal popostrčit nějakým směrem co přesně pro tenhle účel budu potřebovat, jaký funkce zprovoznit nebo nějaký hezký návod (eng nevadí).

Otázku ohledně bezpečnosti zatím opravdu řešit nechci to až když tak potom až tomu trošku porozumím. Zatím jsem v bodě 0.
Přes externí nějaký externí SF to asi taky řešit nechci, to je spíš asi ta poslední možnost.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny