Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem dotaz na funkci DNS

Zdravím nedávno jsem tu zakládal toto téma https://1url.cz/zzhlL a dejme tomu že jsem se něčemu přiučil zatím a zprovoznil jsem tak nějak IIS s webdav ale nedokážu se na něj za boha připojit přes mou veřejnou IP adresu a můj dotaz zní takhle, k čemu je DNS, co dělá a proč je všude uplně jiný. Na svém main PC vidím že má DNS je 192.168.1.254 což je i adresa přes kterou se hlásím do modemu, v modemu je DNS primární 172.31.30.138, sekundární 172.31.30.139. Když ve windows server nainstaluju službu DNS tak k čemu tam slouží? Na tom pc s windows server jsem měl ručně opsaný DNS z toho modemu, po nainstalování a nastavení DNS služby se mi DNS v síťovce nastavila na primární 127.0.0.1 a sekundární se smazala, přes nslookup odkazovala na localhost. Poté co jsem údaje přepsal zpět na ty z modemu tak nslookup ukazoval unknown. Co jsem pochopil tak to DNS nainstalovaný musím mít kvůli active directory kde se nastavují práva uživatelů a doména PC, ale abych se už dostal k věci je to že mi nslookup musí sedět s názvem a doménou pc? a ne s localhostem nebo s unknown k tomu abych se dostal skrz veřejnou IP adresu na ten můj IIS webdav výtvor? Je mi tam reálně k něčemu? Proč se v mém main PC v ipconfig /all neshodujou DNS adresy s modemem? Jinak wake on lan mi skrze veřejnou ip adresu funguje tak předpokládám že mi funguje i ten port forwarding. Ve firewallu v tom serveru jsem port 80 povolil. PS: fakt už se v tom totálně ztrácím a mám z toho hlavu jak balón :D

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mas 2 oddělené sítě. Jednu vnitřní, která se dostává ven s pomocí NAT (překladu adres), kterou zabez… poslední
Jan Fiala 28.09.2020 05:39
Jan Fiala

Mas 2 oddělené sítě. Jednu vnitřní, která se dostává ven s pomocí NAT (překladu adres), kterou zabezpečuje router. Svět za routerem je další síť a pokyd se chceš dostat dovnitř, forwarduješ nějaký port.
Pokud by ses chtěl zvenku dostat dovnitř (třeba na svůj server) přes jméno, musel bys provést registraci své veřejné IP adresy na nějakém veřejném DNS serveru pod nějakým jménem - zaregistrovat si doménu a nastavit záznamy, aby ukazovaly na tvou veřejnou IP adresu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru