Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno HDMI - rušenie/výpadky

Zdravím, mám tento HDMI kábel https://datacomp.sk/premiumcord-kabel-hdmi-v-2-0-m-m-prepojovaci-20-0m_d368719.html
Môže spôsobovať dočasný výpadok obrazu a zvuku že je vedľa tohto HDMI kábla ťahaná elektrika? Kábel má 20m a inštaloval som ho pod podlahu. Nikde nieje zalomený ani nič podobné. V jednom mieste, môže to byť cca 2m je ťahaný prívod k zásuvke a pamätám si že som to ťahal rovno vedľa neho a neriešil som to. Môže to spôsobovať rušenie?
K výpadku dôjde až vtedy keď zasvietim určité svetlá v rôznych izbách. Je to výpadok na cca sekundu. HDMI kábel by mal byť tienený tak som pri inštalácii neriešil rušenie. Môže to teda byť tou blízkosťou toho el.kábla? Ak áno pomôže ak predmetné miesto HDMI kábla obalím alobalom na dosiahnutie lepšieho tienenia alebo nato treba ísť inak?

Řešení:

kovové pc má napájení přizemněné na kostru, s tou má spojenou i výstupní zem, předpokládám že i hdmi.
notebuk má izolovaný napájecí adaptér od sítě.

že by tomu odlehčenému hdmi prodlužováku chyběl nějaký kritický pin?
nebo jestli je to vůbec možné - není stíněný a přeruší tak mezi zásuvkami zemní smyčku přes spotřebiče?

Předmět Autor Datum
20m je na HDMI uz celkem hodne, a samozrejme pokud je kabel tesne vedle napajecich/silovych - muze t…
lucifer 17.11.2020 22:06
lucifer
Tento HDMI kábel zvláda prenos na tých 20m, v tom problém nevidím. Problém vždy nastáva až keď sa ni…
vm485 17.11.2020 22:31
vm485
Skúsil som dnes zapojiť PC do zásuvky v inej izbe kde by to malo byť ťahané cez inú el.vetvu ale nep…
vm485 18.11.2020 07:22
vm485
kovové pc má napájení přizemněné na kostru, s tou má spojenou i výstupní zem, předpokládám že i hdmi…
lední brtník 18.11.2020 23:17
lední brtník
Odľahčený predlžovací HDMI kábel som vizuálne skontroloval a má 19 pinov fyzicky osadených. Je dosť…
vm485 19.11.2020 16:31
vm485
psal jsem pin (je to rychlejší), ale předpokládám, že ti došlo, že může jít o chybějící vodič, nebo…
lední brtník 19.11.2020 20:23
lední brtník
20m HDMI kábel keď som ho kupoval nemal v názve ani popise nič ohľadom toho že je tam nejaký zosilňo…
vm485 19.11.2020 21:06
vm485
Môže to byť znak toho že tam naozaj je zosilňovač? ano… poslední
jirka44 20.11.2020 10:13
jirka44
Aktivne kable mavaju zvycajne na sebe oznacenie I/O (in/out), nakolko zapojit ich opacne je nezmysel…
fleg 19.11.2020 21:15
fleg

Tento HDMI kábel zvláda prenos na tých 20m, v tom problém nevidím. Problém vždy nastáva až keď sa niekde prepne vypínač na svetlo. Skúšal som teraz do tej istej zásuvky kde bol zapojený PC som zapojil napájací adaptér notebooku aby bol NTB tiež v el.sieti. Zapojil som do NTB aj HDMI a niekoľko krát som prepol vypínač svetla na chodbe, kuchyni a ešte jednej izbe. Predtým keď to šlo z PC to vždy spôsobilo výpadok. Cez NTB je to bez problémov. Nie som elektrikár čiže neviem čo to vlastne znamená a kam sa mám teraz posunúť.

Môže byť chyba v PC prípadne jeho zdroji? PC má pochopiteľne väčší odber a teda nemôže to byť preťaženie el.siete alebo problém niekde v rámci el.siete(ističe, vedenie...)?

Skúsil som dnes zapojiť PC do zásuvky v inej izbe kde by to malo byť ťahané cez inú el.vetvu ale nepomohlo to. Znova som skúšal aj ten NTB ktorý bol zapojený napájacím adaptérom do tej istej zásuvky ako PC a ten NTB s tým nemá žiadny problém a nech robím čokoľvek tak žiadny výpadok ako u PC nieje.

Problém sa mi čiastočne podarilo vyriešiť odstránením z prenosu ešte jeden 150cm dlhý HDMI predlžovací kábel. Po odpojení a napojení len toho 20m HDMI kábla už žiadne výpadky nie sú. Ten predlžovací 150cm HDMI kábel som tam mal z dôvodu odľahčenia HDMI konektora ako aj HDMI koncovky. Mám skúsenosť že ťažké HDMI káble dokážu časom vlastnou váhou zalomiť vodiče tak som to vyriešil týmto spôsobom že z PC ide relatívne ľahký HDMI predlžovací kábel až na zem kde sa napája k tomu 20m HDMIčku. Je mi jasné že to nieje ideálne a oslabujem silu/kvalitu signálu no vo výsledku som spokojný s tým aká kvalita doputuje až do TV a ak to zvládne NTB poslať do TV tak prečo nie ten PC? PC má osadený poriadny zdroj CORSAIR RM650x a celkovo by to nemal byť slabý článok.

kovové pc má napájení přizemněné na kostru, s tou má spojenou i výstupní zem, předpokládám že i hdmi.
notebuk má izolovaný napájecí adaptér od sítě.

že by tomu odlehčenému hdmi prodlužováku chyběl nějaký kritický pin?
nebo jestli je to vůbec možné - není stíněný a přeruší tak mezi zásuvkami zemní smyčku přes spotřebiče?

Odľahčený predlžovací HDMI kábel som vizuálne skontroloval a má 19 pinov fyzicky osadených. Je dosť tenký a je dosť reálne že nemá tienenie. Výrobca toho HDMI krátkeho kábla údava že je to HDMI v2.0 a pre tienenie udáva takýto popis "Shielding:Braid". Je to ale lacná čína(jeho cena bola cca 4-5 USD) čiže nevylučujem že to môže byť bez tienenia.

Všetky zásuvky sú uzemnené do spoločnej zemniacej vetvy. To by dávalo zmysel prečo NTB ten obraz nijako nepreruší pretože má napájanie len cez fáza/nula. Nie som elektrikár čiže neviem či som tomu správne pochopil. Môžem to uzavrieť že je ten odľahčený HDMI kábel príčina problému a problém sa bude prejavovať na akomkoľvek zariadení ktoré je napájané do zásuvky kde je prítomné zemnenie? Už som ten kábel odstránil z prenosu čiže problém som vyriešil ale stále neviem kde presne bola príčina. Či je problémom ten krátky HDMI kábel alebo to nejakým iným spôsobom súvisí s elektrikou alebo PC zdrojom.

psal jsem pin (je to rychlejší), ale předpokládám, že ti došlo, že může jít o chybějící vodič, nebo spíš modifikované zapojení.
viz hdmi 1.3 pro full hd vs. hdmi 1.4 s ethernetem vs. 2.0 pro 4k, přitom mají stejný konektor.

ale ten fór bude nejspíš v něčem jiném: ten kabel asi není pasívní, ale má v konektorech brouka, který se stará podle verze hdmi o nějaké protokoly. prodlužováky bývají typicky 1.3, kdežto "přímé" propojovací kabely jsou 1.4 nebo 2.0

20m HDMI kábel keď som ho kupoval nemal v názve ani popise nič ohľadom toho že je tam nejaký zosilňovač. Má ale na jednom konci za konektorom biely pruh na ktorom je napísané "To the TV" a obe koncovky HDMI sú výrazne väčšie ako som u iných HDMI káblov videl. Môže to byť znak toho že tam naozaj je zosilňovač?

Nedáva mi zmysel že by niečo v konektore HDMI spôsobovalo výpadky len čisto ak je to zapojené do PC a do NTB nie.

Bude lepšie ak to uzavriem. Problém som vyriešil odstráneným problémového dodatočného HDMI kábla a skutočnú príčinu výpadku signálu sa dopátrať nepodarí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru