Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nastavení routeru Tenda F9

Dobrý den, pokusím se o srozumitelné nastínění situace a ochotné jedince následně prosím o pomoc. Jedná se o to, že na Wi-Fi u mé matky se zapomnělo přístupové heslo..žádná doporučení pro zisk hesla nezabrala, krabice s manuálem a základními údaje je dávno buhvikde, takže vše došlo do fáze, kdy jsem se rozhodl pro reset Wi-Fi..tudíž jsem přes router vyresetoval celou Wi-Fi a následně přes PC se snažil nastavit vše nanovo. Zde jsem bohužel narazil na problém. Nejsem schopen router nastavit tak, aby internet fungoval. V tuto chvíli není funkční ani přes kabel, ani jako Wi-Fi samotná. Snažil jsem se v internetovém nastavení přes statickou ip adresu Zadat potřebné údaje, ovšem narážím na error, ktery neumím vyřešit, jakási LAN a WAN shoda. (Pozn. Wi-Fi už jsem nové heslo nastavil, ovšem jak je již zmíněno, samotný internet je momentálně nefunkční). Dodávám v příloze pár screenů, které snad pomohou s orientací v problému. Jelikož se moc nepohybuji v IT sféře, pokud by byl někdo schopen poskytnout konkrétní rady ve stylu “napiš tam tohle a udělej tohle”, bylo by to skvělé :) V případě, že bude potřeba dodat ještě nějaké informace, rád je obratem poskytnu. Předem děkuji za ochotu a pomoc. S pozdravem, David.

Předmět Autor Datum
Píše ti to, že WAN a LAN IP nemôžu byť v jednom segmente. Tak to bude ľahká oprava, zmeň LAN IP z 19…
pozorovateľ 25.12.2020 01:19
pozorovateľ
Děkuji za radu, dle Vašich instrukcí jsem změnil LAN adresu a následující podoba základního nastaven…
Stody1 25.12.2020 01:40
Stody1
Na wan strane by som ponechal dhcp, nedával by som statickú adresu. Neviem odkiaľ ich máš, ale podľa…
pozorovateľ 25.12.2020 02:25
pozorovateľ
jedna technická: heslo do administrace routeru lze příště napsat zespodu na router. fak ho žádný hac…
lední brtník 25.12.2020 01:40
lední brtník
Darmo radiť v prípade, ak po resete modemu spinkou pod napájaním do výrobného stavu, nedisponuješ je… poslední
Nuda 25.12.2020 04:42
Nuda

Píše ti to, že WAN a LAN IP nemôžu byť v jednom segmente.
Tak to bude ľahká oprava, zmeň LAN IP z 192.168.0.1 na napríklad 192.168.1.1, skrátka zmeň tú nulu na jednotku a sprav to pre všetky lan adresy na tom obrázku, čiže pre IP, dns, dhcp rozsahy.. Nula zostane iba na WAN strane.
Po potvrdení zmeny adries sa musíš nanovo pripojiť k routeru, a tentoraz už pod novou adresou 192.168.1.1.

Děkuji za radu, dle Vašich instrukcí jsem změnil LAN adresu a následující podoba základního nastavení je taková: obrázek 1. Při nastavení static IP ponechávám nulu + vyplňuji ostatní údaje: obrázek 2..ovšem stále po uložení této adresy je internet nedostupný, obrázek 3. :(

Na wan strane by som ponechal dhcp, nedával by som statickú adresu. Neviem odkiaľ ich máš, ale podľa mňa nebudú dobré. WAN IP si dal 192.168.0.1 a WAN gateway 192.168.0.2, a takto je to málo pravdepodobné. Takisto dns na wan strane nebude dobré.
Ak nepomôže to dhcp nastavenie, tak tie wan adresy si musíš zistiť od svojho ISP.

jedna technická: heslo do administrace routeru lze příště napsat zespodu na router. fak ho žádný hacker nevyčte.

a jak píše kolega: "internet adresa" bývá často přidělována poskytovatelem = dhcp, tam není co měnit. (že on ji nastavil do nejhloupějšího rozsahu je věc jiná)
špatně je rozsah lan adres, ip routeru se musí posunout.

u tak lamerského poskytovatele je rovnou lepší změnit jeho dns za nějaké rozumnější veřejné, ale to teď není nutné.

Darmo radiť v prípade, ak po resete modemu spinkou pod napájaním do výrobného stavu, nedisponuješ jedinečným login/heslom, ktoré je dané providerom na písomnej zmluve k r.č. a k nacionáliám užívateľa. Reset modemu tieto údaje stratil. (ak si skutočne resetoval modem v tej zadnej dierke pod jeho napájaním 230V/50Hz)

Kontaktuj svojho providera, ako majiteľ, fyzická osoba. Bez týchto údajov sa nepohneš.

Modem Tenda s jeho ostatnými nastaveniami, vlastným zabezpečením domácej wifi, heslami, zrejme dynamickej siete poskytnutej providerom, zaheslovaním samotného vstupu do modemu cestou IE browserov, je už len na tebe.

https://www.tendacn.com/en/faq/3290.html

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru