Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bordel v licencich od MS

Zdar poradno,

Mam tu ted dva (shitozni) pc (repas) a oba udajne s OEM XP Professional (bez instalacniho CD). Chtěl bych tyto dva produkty prodat jako 4 produkty (2x pc, 2x OS). Je to mozne?

S dovolenim si nekolikrat odpovim:

a) Ano, je to mozne. Bezne v obchodech (alza.cz, alfa.cz) se prodavaji OEM XP Prof. samostatne. Instalacni CD budu muset vypalit.

b) Ne, neni to mozne, OS je vazan na nektery HW se kterym jsem PC zakoupil. Tudiz OS lze vyhradne pouzit pouze na PC, ke kteremu byl prilozen.

c) Ano i ne, nevim. Samostatne OEM vezre OS od MS, ktere se u nas prodavaji (vyjimka pro CR) slouzi pouze k legalizaci stavajiciho OS od MS pro uzivatele, jimz hrozi "cerna plocha". Prodej tedy je mozny, ovsem pokud je jiz OS nainstalovan na nejakem PC a aktivovan (coz neni, myslim :-/) prodej mozny neni. Pokud aktivovan neni, lze stitek s klicem strhnout a prodat OS (licenci) s umele vytvorenym instalacnim CD.

Co je spravně? (pokud neco spravne je)

Osobne mi prijde blbost vytvaret "umele" instalacni CD (DVD) k prodeji, ale mozny je vsechno.

Předmět Autor Datum
Pokud byla OEM licence na PC pouzita a aktivovana, je jiz svazana s konkretnim PC a neni mozne ji pr…
Jan Fiala 20.09.2008 13:18
Jan Fiala
Diky za odpoved. Tohoto jsem si prave taky vedom, ale netusim jak poresim instalacku. Navic, co kdy…
Boeing 20.09.2008 13:30
Boeing
ačkoli na celém oem instalačním balení má cenu jen nálepka product key, chtěl bych spíš vidět kupují…
lední brtník 20.09.2008 15:11
lední brtník
Tak to je jasne, ze by asi cely prodej byl vypalenym dvdckem podhodnocen, ale i tak by se to dalo pr… poslední
Boeing 20.09.2008 15:34
Boeing
IMHO vypalovat OEM instalačku Windows a samostatně prodávat možné není. Jediná cesta je prodat PC s…
karel 20.09.2008 13:23
karel
Tak tak. Zda se mi to jako nejrealnejsi varianta. Ale jak rikam, mozny je vsechno.
Boeing 20.09.2008 13:32
Boeing

Diky za odpoved.

Tohoto jsem si prave taky vedom, ale netusim jak poresim instalacku. Navic, co kdyz OS pouziju,ale neaktivuju? (napr. k vypaleni instalacky).Aktivovana nebude, jelikoz jsem pc jeste ani nevyndal z krabice.

Rozumim tomu tedy dobre, ze to mohu prodat zvlast? Jak poresim instalacni CD? Proste sproste vypalit?

ačkoli na celém oem instalačním balení má cenu jen nálepka product key, chtěl bych spíš vidět kupujícího který dostane vypálené médium za 10kč a uvěří, že kód z nálepky nebyl nikde použit.

to není nic proti tobě nebo proti tomu od koho ty nainstalované pc máš, ale jak říkám - toho kupujícího bych chtěl vidět. nejspíš by pak šlo stejného občana, který si na p.o.boxu objednává návody na zhubnutí za 999kč.

Tak to je jasne, ze by asi cely prodej byl vypalenym dvdckem podhodnocen, ale i tak by se to dalo prodat ze ziskem. Cena pc tim nijak neutrpi. Me slo o to, zda je takovy prodej vubec mozny. Zatim vsak nemam zadny takovy obchod uzavren ci planovam, jen jsem se ptal, co kdyby...

A o lidech kupujicich z p.o.boxu jen kratce - je jich stale dost.

Ovsem zduraznuji, ze pokud je prodej legalni, tak takovy obchod se neda (vzhledem k produktu) srovnavat s teleshopingem ci jinym pochybnym prodejem, kde dochazi ke klamani zakaznika (ikdyz by to vmem pripade mohlo pusobit stejne, neni tomu tak).

Ale privedl jsi me na zajimavou myslenku, tedy prodat jen tu nalepku pro uzivatele s nelegalni kopii tohoto OS. A dany OS na tom pc proste smazat.

Kazdopadne diky za nazor.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru