Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ssd a hdd spolu - nechce mi nacitat win

Zda se, ze stale nerozumis tomu, co jsme ti nekolikrat ja i Nuda radili.
9.1.2021 jsi postnul fotky z nejakeho PM, kde je jasne videt, ze oba SSD i HDD jsou vporadku (Healthy...), tedy Bios je nacte. Na SATA portech mas dve zarizeni. Stary HDD, kde na primarnim oddilu byly nainstalovane Windows. Ten jsi sice zformatoval, ale nezrusil jsi na nem aktivni priznak zavadeciho oddilu.
Tak jak ma Bios poznat z ktereho zarizeni ma spustit system, Kdyz tam mas dve zarizeni s aktivnimi oddily?
Dela se to tak, ze:
1. Nastavis poradi boot zarizeni v Biosu, tedy SSD jako prvni. Je to sice reseni, ale to bych ti nedoporucoval, protoze kdyz bude problem s CMOS baterii, tak se zase muze nastavit stary HDD v boot poradi jako prvni a zase budes resit problem.
2. Pri kazdem startu stisknes klavesu F11, tim vyvolas Boot menu a vyberes spusteni Windows z SSD. - to je reseni jen v nouzi a nebo jen, kdyz chces bootovat treba jen z CD/DVD nebo USB Flasky.
3. Zrusis priznak aktivniho zavadeciho oddilu na vsech zarizeni, krome pozadovaneho na SSD a Bios pak najde jen JEDNO zarizeni s aktivnim zavadecim oddilem, ze ktereho spusti system.
Zatim jsi z toho nic nezvladl, tak snad zvladnes co ti poradil dale.
Zejmena v tvem pripade nutne OPDOJ SSD ze SATA portu a nesahej na nej, dokud neporesis zruseni aktivniho oddilu na starem HDD. Pripoj jen HDD do SATA portu a znovu nabootuj z HBCD a vyber nektery Partition Manager. Je jich tam nekolik. Dalsi postup bude zalezet na tom, ktery PM si vyberes. Ale obvykle v GUI staci kliknout na zvoleny oddil (pozor NE disk) a pravym tlacitkem mysi v rozbalenem menu najit "Set Inactive" a akci dokoncit "Apply" - to je podminka nutna, jinak se zmena neprovede.
Proto v tomto okamziku je nutne, aby ten SSD nebyl pripojeny a ty jsi nejakym nepredvidanym jednanim tu novou instalaci zase neposkodil.
Pokud to zvoleny PM nebude umet, najdi na HBCD jiny a zkus to znovu.
Pokud to zadny PM na HBCD nebude umet, najdi si na internetu iso Mini Tool Partition Wizard Free, pro tvuj stary HW doporucuji verzi 9.0 (mam cerstve zkusenosti, ze nova verze 11.6, dle Nudy, to na 8 let starem MB nenabizi, ale na novejsim ano) nebo nejaky jiny a udelej si boot CD/DVD nebo USB flash ...
Nebo si vygoogli "Set inactive partition" (s nebo i bez "") a vyber si nekterou moznost jak to udelat, je jich tak hafo.
Pokud to nedokazes, tak ten HDD dej do supliku a kup si novy, kde po pripojeni spolu s SSD lze po startu Windows 10 ve spravci disku bezproblemu vytvorit novy oddil a zformatovat bez moznosti nastavit aktivni priznak pro zavadeci oddil.
Pak bude vse fungovat OK

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny