Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Špatný senzor na GPU?

Zdravím, dostala se mi do rukou jedna RX 570 4GB ARMOR OC. Mám s ní menší problém, karta i po přepastování dosahuje nepochopitelné teploty. Při zátěži hned vyskočí na nějakých 87-90 stupňů a kvůli tomu se automaticky dokola podtaktovává. Zvláštní je, že se toto děje i po přepastování. Jediná heat pipe co na kartě je nevypadá nijak poškozená. Mám tu pár stejných kusů a ty jsou v pořádku, dělá to jen tato. Může to být opravdu vadný senzor? A jak by se toto dalo vyřešit? Temperature limit v MSI afterburneru více zvednout nemůžu. Napadá mě jedině, že by v BIOSU byla nějaká funkce co vypne to podtaktování, ale nemyslím si, že tam něco takového je.

Díky za rady

Předmět Autor Datum
Senzor pochybuju, dá se na chladic sáhnout. Blba heatpipe=u gpu horky chladič a po stranach studený…
MM_tank 19.01.2021 22:47
MM_tank
Prohozeno, vyzkoušeno, problém je 100 % v chladiči. Čím to může být? Že by ta heatpipe byla poškozen…
MichalF24 22.01.2021 00:15
MichalF24
Jo, může být. Stačí mikroskopická prasklinka...
host 22.01.2021 06:53
host
Tepelná trubice je poměrně choulostivá, stačí únik chladiva (co je dnes chladivem se mě neptejte, v…
ml1 22.01.2021 14:06
ml1
je to konspirační teorie, řízené "kazítko" se vyrábí špatně. když je to jen 15 let, už za vysoce kon… poslední
lední brtník 22.01.2021 14:58
lední brtník

Tepelná trubice je poměrně choulostivá, stačí únik chladiva (co je dnes chladivem se mě neptejte, v dobách, kdy jsme se o tom učili ve škole to ještě byly freóny nebo čpavek, i když tehdy freony už těžko, ale víme jak to chodí s učebnicema a učitelema, možná nám i někdo později říkal, do to je dneska) a je nefunkční. Stává se to prý i v průmyslu, tím spíš by mě to nepřekvapovalo u tak dočasné techniky, jako jsou počítače. Může to být i úmysl (kazítko) jeden čas se spekulovalo o tom, že výrobci konstruují ledničky tak, aby časem došlo k pozvolnému úniku chladiva; tohle je podobná technika, pouze s přirozeným oběhem chladiva a menším výkonem, nedivil bych se aplikaci stejných postupů. Ale berte to jen jako neověřenou konspirační teorii, nám třeba u ledničky po 15 letech odešel termostat a protože lednička vypadala celkem jako po 15 letech používání, raději jsme koupili novou, i když servis chladících zařízení máme doslova pod okny (třeba by nám tam ale stejně řekli pálku, která by nás od opravy odradila), takže calex zlaté moravce to asi tak neaplikoval.

je to konspirační teorie, řízené "kazítko" se vyrábí špatně.
když je to jen 15 let, už za vysoce konkurenčního trhu, výrobce by příliš riskoval svou pověst.
jde o souhrn toho, že díly nejsou předimenzované jako v minulém století, ale tlačí se na náklady, tím jsou mnohé těsně na hranici životnosti (mechanicky, tepelně) nebo možné odolnosti. v elektronice přechod na smt/cmos znamená nižší odolnost proti rušivým špičkám, kterých v síti naopak přibylo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru