Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno rýchlosť pripojenia k internetu

Dobrý deň,ospravedlňujem sa ak som tu už túto,alebo podobnú otázku položil a ak bude nezrozumiteľná.Takže mám net cez wifi rýchlosť do 35 Mb/s a upload do 3 Mb/s.Čo som dočítal a aj dopočul že danú rýchlosť nemúsím dosiahnuť,lepšie povedané že ju nenameriam.To je jedno či cez kábel alebo wifi.Doma som k netu pripojený občas na tablete(ked skončím prácu na tablete vypínam wifi),ďalej na Tv Lg model z roku 2020,notebook vždy a archív digi káblom vždy.Ked si meriam rýchlosť pripojenia cez wifi na notebooku nameriam 15 Mbps,14 Mbps ako kedy max.do 20 Mbps,to jedno či je den,noc,piatok,sviatok.Upload tak 2 Mbps.Net mám LTE,anténa na streche z nej ide kábel do routra.Na rýchlosť internetu a zvlášť cez wifi vplývajú rozne faktory ako napr.ak sa nemýlim rušenie od okolitých wifi,iných zariadení a iné.No a ešte by som sa chcel vrátiť k meraniu rýchlosti,ked meriam rýchlosť netu na notebooku,tak som k netu pripojený len digi archív,tablet wifi vypnem a tak isto aj net na TV LG.A čo sa týka merania rýchlosti,keď sa pripojím notebookom priamo cez kábel k wifi routru tak nameriam aj 21 - 22 Mbps(tých 22 Mbps to musí byť zázrak),alebo menej viac nie,a 35 Mbps nikdy.Takže rozumiem tomu tak že ked u nás začalo LTE,bolo naň pripojených málo užívatelov tým pádom som v pohode cez kábel nameral aj 35 Mbps,cez wifi menej vid.vyššie a stalo sa občas že aj cez wifi niekedy tých 35 Mbps.Postupom času sa u nás rozrástol počet ludí ktorý si zaobstarali LTE net a tým pádom klesla rýchlosť.Takže aj to može byť jedný z dovodov prečo nenameriam ani cez kábel rýchlosť 35 Mbps?Pekný deň

Předmět Autor Datum
Takže rozumiem tomu tak že ked u nás začalo LTE,bolo naň pripojených málo užívatelov tým pádom som v…
fleg 24.01.2021 14:12
fleg
Oki ďakujem,ale moj operátor to má nejak ja neviem odsledované,že keby to nejak moc klesalo,dajme to…
pista 54 24.01.2021 14:25
pista 54
A tvoj operator uvadza, co sa udeje ak je ta rychlost mensia? Mas 12 merani s rozostupom 1h? Toto vs…
fleg 24.01.2021 14:29
fleg
Oki,takže ak príklad zajtra,pozajtra....atď nameriam cez kábel na notebooku dajme tomu 14 Mbps,aj ta…
pista 54 24.01.2021 14:40
pista 54
Ešte by som chcel doplniť:Ked si meriam rýchlosť pripojenia cez wifi na notebooku nameriam 15 Mbps,1…
pista 54 24.01.2021 14:15
pista 54
Je uplne jedno, co namerias, pretoze ta rychlost aj tak nie je garantovana.
fleg 24.01.2021 14:22
fleg
ak som tu už túto,alebo podobnú otázku položil ano, už asi po čtvrté. taky jsi několikrát dostal od…
lední brtník 24.01.2021 16:43
lední brtník
=> rozrástol sa počet ludí a tým pádom klesla rýchlosť... Ano, presne tak to je a je jedno, či je to…
Kilo.Viktor 24.01.2021 16:51
Kilo.Viktor
Dakujem za vysvetlenie.Takže na záver suma sumárum.Začínal LTE net napr. v našej obci.Prvý deň príkl…
pista 54 27.01.2021 08:12
pista 54
Vplyva na to uzke hrdlo a to moze byt hocikde. Si uvedom, ze tvoj LTE vysielac je pripojeny na iny,…
fleg 27.01.2021 08:37
fleg
Dikens,a som bol stále presvedčený že to je len o agregácii,som a mýlil.
pista 54 27.01.2021 09:08
pista 54
Je to o pocte pripojenych ludi a to ako vyuzivaju internet. Dnes drviva vacsina trafficu tvori video…
fleg 27.01.2021 09:12
fleg
Zapomněl jsi vyjmenovat, že v tom drtivém trafficu je i provoz Poradny. 8-) poslední
host 27.01.2021 09:55
host

Takže rozumiem tomu tak že ked u nás začalo LTE,bolo naň pripojených málo užívatelov tým pádom som v pohode cez kábel nameral aj 35 Mbps,cez wifi menej vid.vyššie a stalo sa občas že aj cez wifi niekedy tých 35 Mbps.Postupom času sa u nás rozrástol počet ludí ktorý si zaobstarali LTE net a tým pádom klesla rýchlosť.Takže aj to može byť jedný z dovodov prečo nenameriam ani cez kábel rýchlosť 35 Mbps?

Ano. A bude klesat dalej.

Oki ďakujem,ale moj operátor to má nejak ja neviem odsledované,že keby to nejak moc klesalo,dajme tomu že by som cez kábel,na notebooku nameral aj pod 15 Mbps,lebo ako uvádza:Bežne dostupná rýchlosť je rýchlosť pripojenia v rozsahu 60 až 100% maximálnej prenosovej rýchlosti v závislosti od HW užívateľa, lokálnej siete užívateľa, typu a povahe dátovej komunikácie a pod.. Za stanovenie tejto rýchlosti sa považuje priemerná rýchlosť získaná ako rýchlosť nameraná v minimálne 12-tich prípadoch na vhodnom, rýchlom a dostatočne spoľahlivom dátovom zdroji počas dňa v rozostupoch min. 1 hod.Takže ak tomu rozumiem nesmie my cez kábel tárýchlosť klesnúť pod 21 Mbps.Ak by klesla musí operátor zrobinejaké opatrenia,alebo sa mýlim.Samozrejme ak by bola nejaká porucha na sieti,alebo u mna to je iné.

A tvoj operator uvadza, co sa udeje ak je ta rychlost mensia?
Mas 12 merani s rozostupom 1h?
Toto vsetko sa ti bude tazko dokazovat a evidentne nema operator ziadne sankcie za porusenie bezne dostupnej rychlosti.
Pochop jednu vec...bezny net nie je garantovany u ziadneho ISP, vacsina operatorov vie poskytnut aj garantovane spoje...cena takehoto spoja sa lisi od lokality, ale pocitaj ze taky 50Mb symetricky garant byva cena 200-300eur/mes.

Oki,takže ak príklad zajtra,pozajtra....atď nameriam cez kábel na notebooku dajme tomu 14 Mbps,aj tak je to dobre,lebo to nie je garantovaná rýchlosť.Ďalší vyňatok zo zmluvy mojho poskytovateľa:Maximálna dosiahnuteľná rýchlosti nie je garantovaná. Pri službe prístupu do internetu ide o best effort službu pri ktorej je akceptovaný a prirodzený pokles rýchlosti. Garantovaná je funkčnosť služby nie rýchlosť.Takže už mi je to jasné

ak som tu už túto,alebo podobnú otázku položil

ano, už asi po čtvrté.
taky jsi několikrát dostal odpověď, že holt je doba homeofficová a home výuková. teoretické kapacity připojení, které stačily v r.2019, loni a dnes nestíhají při x-set procentnímu nárůstu.
když k zblbnutí dokola měříš rychosti a píšeš o tom slohovky, asi žiješ v představě, že měřením se kapacita připojení zvýší.

pokud tvé měřicí pokusy nemají být k ničemu, jistě máš sledování aspoň za týden, pokud možno dopoledne - odpoledne - večer a v 3d grafu v excelu jasně vidíš, kdy je pro tebe nejvýhodnější sosat na netu.

pro načítání stránek předpokládáme, že máš normálního providera s normálními odezvami dns.
a že ti do toho neháže vidle tupý antivir.

pro inspiraci: https://www.lupa.cz/clanky/uz-zadne-podfuky-s-inzerovanymi-a-realnymi-rychlostmi-pripojeni-slibuje-od-noveho-roku-ctu/

pro inspiraci 2: za větnou interpunkcí se dělají mezery, viz tištěná krásná literatura, tam to používají už několik set let.
šílený nepřehledný tok textu jde rozbít na menší odstavce.
není zač.

Dakujem za vysvetlenie.Takže na záver suma sumárum.Začínal LTE net napr. v našej obci.Prvý deň príklad 10 ludí čo si dalo LTE net,druhý deň 30 atď.za rok si dalo LTE net príklad 200 ludí v našej obci,bavíme sa o jednom poskytovateľovi.Tak teraz tomu rozumiem tak že tárýchlosť je preto cez kábel nizka,lebo je viac ludí pripojených na net.....agregácia,a iné veci(a to práve neviem aké ktoré vplívajú na rýchlosť netu).Takže čo ešte iné vplíva na rýchlosť LTE netu meranej cez kábel okrem agregácie.Mýslím od mojej antény smerom k poskytovatelovi.

Vplyva na to uzke hrdlo a to moze byt hocikde.
Si uvedom, ze tvoj LTE vysielac je pripojeny na iny, na ktore su zase pripojene ine a tak sa to nabaluje.
Kazdy vysielac ma nejaku prenosovu kapacitu. Ak sa naplni smola, viac dat neprenesie.
To, ze LTE s pribudajucim casom bude horsie a horsie sa vedelo uz od zaciatku.

Je to o pocte pripojenych ludi a to ako vyuzivaju internet.
Dnes drviva vacsina trafficu tvori video (YT, Netflix, HBO GO a pod), co kladie vyssie naroky na prenosove kapacity.
Je lockdown, ludia pracuju z domu a napor na net uz je defacto celodenny, nie ako predtym, ked bola spicka vecer.
A samozrejme pribudajuci pocet uzivatelov.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru