Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Riziko a postup při zašifrování celého HDD v notebooku s Ubuntu přes VeraCrypt

Nevim, proc by nemohly byt na externim disku?

Klidne cely system muze byt na externim disku a bootovat z nej. (Ano, mam vyzkouseno na vlastnim pocitaci, ze se da nastartovat a provozovat zcela bez interniho disku, jen z externich. Je to pomalejsi a misty neohrabane a tak to nepouzivam, ale jde to)

Navic uzivatelska data mohou klidne byt na zcela jinem disku - problem je s docasnymi soubory (temp, chache, swap, ...), ale i to se da zaridit.

Zasifrovany cely disk i se systemem ma tu vyhodu, ze tam nejsou nesifrovane casti, kde by mohla zustat citliva data z ruznych cache/temp/swapu, protoze tam proste nejsou nesifrovana data nikde.

Zalohovat pred sifrovanim je logicky krok, jednak se ti muze stat, ze to zvrtas, nebo zapomenes heslo a jsi v haji, jednak se muze stat, ze se neco zvrhne v prubehu toho sifrovani (vypnou proud ci cokoli podobneho) a s pulkou sfrovanou a pulkou nikoli to nerozjedes. Ono bys mel mit data stejne zalohovana prubezne a pred velkymi updaty/instalacemi dvojnasob.

Dalsi problem je, ze pokud to mas zasifrovane cele, tak se ti bude blbe demonstrovat v opravne, ze neco nechodi, pokud jim to cele nerozsifrujes (pokud nejde o to, ze pocitac nenebehne vubec, pripadne navic hori jasnym plamenem).

Pro paranoidni samozrejme nejlip mit sifrovany system, v nem (znovu) sifrovany disk pro citliva data a tohle cele vedle/v normalnim systemu, ci sifrovanem systemu s neskodnymi daty a v nem vnorenem sifrovanem systemu s daty soukromymi, ale nikoli jeste prilis citlivymi (fotky z dovolene v miniplavkach, ze zvraceni pred hospodou a s libackou s nahodnou turistkou, plus katalog odvazneho spodniho pradla, nebo tak neco, o cem muzes tvrdit, ze to tajis pred detmi a sousedy a jen neraad to odkodujes uradum). Pripadne nekolikrat, podle toho, co si myslis, kolikapismenne organizace zajimas a co ti hrozi v pripade provaleni.

Plus obligatni kxcd: https://xkcd.com/538/

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny