Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Riziko a postup při zašifrování celého HDD v notebooku s Ubuntu přes VeraCrypt

1. Proč chci šifrovat? https://www.cnews.cz/tip-sifrovani-uloziste-windows-home-veracrypt/ Otázku, zda šifrovat úložiště počítače, bychom teoreticky řešit neměli. Zkrátka by už šifrování mělo být standardem, což se např. stalo ve světě mobilů. Běžný počítač ale úložiště zašifrované nemá, což by vás mohlo trápit v případech, kdy vám stroj bude zcizen, případně ho jen ztratíte. Na úložišti by pak někdo mohl najít spoustu osobních až vysoce citlivých dat.

Našel jsem teď ještě zajímavý článek o tom, že jsou 3 možnosti šifrování, ale k rozhodování mi to moc nepomohlo https://www.systemonline.cz/clanky/neni-sifrovani-jako-sifrovani.htm

2. Co chci šifrovat? Důležité věci mám mimo pc na ext.hdd, ale v případě odcizení nebo opravy úc v servise nechci, aby někdo pročítal emaily v Thunderbirdu, oblíbené položky ve Firefoxu a záznamy v kalendáři. Nejde sice o nic vysoce citlivého, ale stejně vítám jakoukoliv možnost k ochraně pro uvedené případy krádeže apod. A nabyl jsem mylného dojmu, že se nejedná o nic složitého. Že místo zašifrovaného souboru (nebo flešky) prostě dám ve VeraCryptu možnost zašifrování celého disku. I když to může přinést menší komfort potom. A nutnost zálohy na CD.

3. Úplně přesně nevím, jak zašifrovat jen uživatelský oddíl (složku) na /home? Je to jak si myslím, že by se udělal normální zašifrovaný soubor o potřebné velikosti a tam by se jen ta složka přesunula?

Jinak zatím děkuji všem za snahu a rady.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny