Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Síťové řešení v bytě

Dobré ráno kolegové,
potřeboval bych vyřešit úlohu řešení síťových rozvodů po bytě, na kterou moje dosavadní znalosti nestačí.
Mám do bytu zavedený optický kabel do rozvodné skříně, kde vede do DSL rozbočovače (s 1 výstupem) a pak po UTP kabelu do husího krku a do místnosti 1. Tam je modem od T-Mobile.
Abych dostal kabel do místnosti 2, přidal bych switch do rozvodné skříně. Otázka zní, zda mi bude fungovat kabelové připojení k netu i v místnosti 2. Nejsem si totiž jistý, zda modem/router v místnosti 1 uvidí zpátky, přes switch v rozvodné skříni, na zařízení v místnosti 2 a dá ji adresu.

Pro lepší popis jsem přiložil ručně nakreslený plánek.
nbr1DPF

Další možnost je, že modem přemístím z místnosti 1 k rozvodné skříni, všechny kabely z mísností zapojím tam a mohlo by to fungovat, jen si nejsem jistý, jestli někdo nemusí každou tu zásuvku fyzicky zprovoznit, protože když tu byl technik z Cetinu aby zapojil aspoň tu 1 zásuvku v místnosti 1, tak ji otevíral ale nevím co tam dělal... :(

Celý důvod je ten, že síťové rozvody dělal Cetin, ale dodavatel je T-Mobile. Cetin se mnou jako koncovým zákazníkem nechce moc komunikovat, ale Tmobile tvrdí, že 1 zakoupená služba Internetu znamená zprovoznění 1 ethernetové zásuvky, takže prý ať si zakoupíme 2 služby do každé místnosti zvlášť. Nebo když tedy máme po bytě 2x PC a televizi, tak si máme asi provrtat všechny zdi a natahat si kabely, přitom jsou všude vedené husí krky s ethernet kabelem....
To jsem ještě u žádného providera nezažil :D

Moc děkuji za rady.
Denis

Předmět Autor Datum
Podla nakresu to fungovat nebude. Riesenie je presunut modem do skrine s dsl rozbocovacom. Switch v…
fleg 08.03.2021 10:34
fleg
Jen na okraj, rozlišuj "zásuvka s Internetem" ve smyslu "služba", tu budeš mít 1 (resp. nic ti nebrá…
dsa 08.03.2021 12:14
dsa
CETIN funguje jako velkoobchod a komunikace s námi jako koncovými uživateli tak není úplně jeho prio… poslední
OndraKal 12.03.2021 09:43
OndraKal

Jen na okraj, rozlišuj "zásuvka s Internetem" ve smyslu "služba", tu budeš mít 1 (resp. nic ti nebrání si těch služeb zaplatit víc :-) ) a "síťová zásuvka s připojením", těch můžeš mít kolik chceš (přes switch, který musí být za routerem nebo jeho součástí).

CETIN funguje jako velkoobchod a komunikace s námi jako koncovými uživateli tak není úplně jeho priorita. Jak podepisujeme smlouvu s ISP a ne s CETINem, tak problémy by měl řešit právě operátor. I když má síť v pronájmu. Ale má pak na CETIN páky a vše by měl vyřešit za nás.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru