Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem HDMI extender nefunguje

Dobrý den,
potřebuju spojit PC s televizí HDMI kabelem - vzdálenost cca 12m. Jelikož mám od PC k televizi natáhnutý husí krk v podlaze, tak to chci tahat tudy, bohužel jím ale neprotáhnu HDMI koncovku. Takže jsem si pořídil tento HDMI extender a tím krkem protáhl dva nestíněné cat5e kabely. Nacvakal jsem si všechny 4 koncovky RJ45 dle tohoto schématu. Vše jsem připojil, ale spojení nefunguje. Zkusil jsem na jedné straně extenderu prohodit kabely mezi sebou, ale beze změny. Televize jakoby rozpoznala nový vstup, chvíli vypadá, že se to načte, ale po pár vteřinách zahlásí, že nemá žádný signál.

Tady je k tomu extenderu návod.

Neměl jsem třeba při nacvakávání RJ45 konektorů zvolit jiné pořadí barev? Nebo je to jedno, když je u všech to pořadí stejné?
Co jsem vypátral, tak je asi problém v tom, že jsem tam neprotáhl stíněné kabely. Ale čekal jsem že to třeba bude mít jen horší kvalitu, ne že to kvůli tomu nepůjde vůbec?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pořadí barev je lhostejné, ale je potřeba dodržet páry (plný a proužkovaný ze stejného krouceného pá… poslední
ml1 07.04.2021 13:34
ml1

Pořadí barev je lhostejné, ale je potřeba dodržet páry (plný a proužkovaný ze stejného krouceného páru), protože ty tvoří vedení a musí to být na obou stranách stejné. Při zapojování RJ-45 je potřeba dát pozor, že oranžová je obkročmo kolem modré, je to takový detail, který ale vyřadí hned dva páry, pokud se to zamění (PC si s tím poradí, prostě ty dva páry nepoužije a síť jde jen na 100 mega a ne na giga, ale tady by to problém byl).
Ještě by se dalo zmenšit rozlišení na to nejmenší, co PC vygeneruje (asi 420i 25 snímků a co nejmenší barevná hloubka, mimochodem v návodu čtu, že podpúoruje 24 bitů, běžně se používá 32, pokud chce člověk (třeba kvůli omezení kabelu - taky jsem to řešil a 32 bitů 15 metrovým kabelem neprošlo) 24 nebo 16 musí to někde vnucovat). Dále by se dalo vyzkoušet spojení s jinými kabely mimo ten kanál, prostě na zemi, jestli to vůbec funguje (předpokládám, že dva ethernetové kabely se najdou).

Ještě je možnost, že tomu adaptéru chybí napájení; i když podle návodu ho nepotřebuje, přijde mi, že 5W je dost na to, aby se to bralo z HDMI (nevim teď z hlavy, kolik dokáže HDMI dodat, ale když řeknu 200mA tak je to pořád moc (něco mi řiká, že je to 50 mA) a tady by vycházel 1A). Měl jsem problém i s daleko menší spotřebou (videorekordér nedokáže dodat převodníku na AV potřebný proud a musím ho krmit z USB, které tam pro ten účel je, pokud tyto adaptéry také mají napájecí konektor, také bych to vyzkoušel). Mimochodem chovalo se to podobně, rozsvítil se obraz a pak to zhaslo a to se opakovalo, digitální televize by to možná vyhodnotila jako no signal, na analogové to prostě problikávalo. Když to tak vezmu, nenapadlo mě to nikdy změřit, předtím jsem stejný převodník použil pro DVD přehrávač a tam to funguje bez problémů (holt máme doma dvě televize, jednu starou a druhou starší, takže jsem takovou věc řešit musel).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru