Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemAnketa Kedy očakávate zlepšenie trhu s počítačovými komponentami, hlavne GK?

Myslim, ze to rozcileni neni kvuli tomu, ze se grafiky pouzivaji na vypocty misto na hry, ale ze se pocita nesmyslny vypocet a ze hrat hry na tom dava vetsi smysl. Pro nazornost, kdyby existoval realny projekt, jak vypocitat, na ktere planete ve vesmiru je zivot, tak se do toho zapojim taky a nikdo by ani nemeknul, ze nejsou grafiky na hry. Ale nesmyslna spotreba energie na nesmyslne kryptomeny? Nedivim se, ze to lidi stve.

---

Jinak si myslim, ze "peak" kryptomen nebude trvat dlouho. Nicmene neni nedostatek grafik zdaleka jen o kryptomenach, takze se domnivam, ze grafiky budou normalne na trhu nejdriv v polovine 2022. Nejsou substraty na plosne spoje, neni dostatek 7nm wafferu, takze neni dostatek cipu pro grafiky. Samsung sotva zvladl vyrobu 7nm u vetsich cipu, TSMC nema kapacity na procesory od AMD, konzole Xbox a PS5 a jeste grafiky AMD, takze ty se upozadily, atd.

Mozna bude problem vyresen az 2023, protoze NVidia chysta prespristi generaci grafik uz cipletovou (Hooper) a snad i AMD ma plany na cipletovou vyrobu grafik, ale taky asi jeste ne RDNA3, ale az nasledujici a velke monolity proste uz jsou problem od 7nm niz a resi to az ciplety.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny