Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Levný notebook předělaný na Chromebook?

Chromebook může být zajímavý řešení pro nenáročný uživatele; ovšem asi by nevyhovovala klávesnice originálního Chromebooku, kde kromě jiných odlišností není klávesa Del.

Dalo by se to řešit klasickým notebookem, kde by se Win10 nahradily Chrome OS. Existuje verze Chrome OS, která je instalovatelná i mimo oficiální Chromebooky: CloudReady OS: Nainstalujte Chrome OS zdarma na starý počítač a vdechněte mu nový život

Otázkou je, jak velkej výpočetní výkon požaduje Chrome OS s ohledem na to, že v levným notebooku bude procesor - jak to jen říct - s mizerným výpočetním výkonem.

Hodil by se pro daný účel tento noťas? Lenovo IdeaPad Flex 3

Předpokládá se běžná kancelářská práce - Google Dokumenty, Google Tabulky - a prohlížení webu.

Předmět Autor Datum
Výkon bezpochyby stačí. Bežné laptopy predávané ako chromebooky mávajú horšie technické parametre a…
ok 04.06.2021 05:35
ok
Možná to nebylo úplně zřejmý: požadavek je na noťas, co nebude obtěžovat uživatele. Win10 často nutí…
Pavel 06.06.2021 17:18
Pavel
Zkoušel jsem udělat touhle cestou "Chromebook" ze staršího Aceru s Atomem už někdy loni a že bych z…
Potkan007 04.06.2021 13:09
Potkan007
Linux Mint: přečetl jsem si pár článků a zkušeností a vypadá to nadějně. Opouštím myšlenku Win10 ->… poslední
Pavel 06.06.2021 17:20
Pavel

Výkon bezpochyby stačí. Bežné laptopy predávané ako chromebooky mávajú horšie technické parametre a fungujú. Z údajov na internete si to ľahko porovnáš. Ale ak chceš meniť W10 za OS Chrome len kvôli tlačítku DEL, tak to je zvrátená myšlienka. Chrome sa dáva tam, kde už nič lepšie nejde.

Možná to nebylo úplně zřejmý: požadavek je na noťas, co nebude obtěžovat uživatele. Win10 často nutí k restartu a stahují velké aktualizace (myšleno co do objemu dat) a nezřídka zamezí používání noťasu. Aktualizace občas vyžadují/vynucují déle trvající proces s jedním či více restarty.

Na klasickým Chromebooku není klávesa Del a pro běžnou práci je prostě potřeba; proto ta myšlenka Win10 -> Chrome OS.

Zkoušel jsem udělat touhle cestou "Chromebook" ze staršího Aceru s Atomem už někdy loni a že bych z toho byl odvařený se říct nedá. Máš k tomu nějaký specifický důvod? Nakonec jsem na něj hodil Linux Mint, svižné je to plus mínus stejně, Chromium na tom šlape úplně stejně, Google služby můžu používat identické a navíc na tom běží plnohodnotné aplikace, můžu si s ním dělat, co mě napadne, nemusím vymýšlet, co jak obejít, abych vůbec něco mohl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru