Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zmena prace - novacek v IT

ahoj vsem,

rad bych otevrel tento pokec..

zvazuji uplnou zmenu sektoru ve kterem pracuji a jedina volba, ktera me napada, abych mohl treba alespon castecne pracovat z domova resp. odkudkoli kde je pripojeni k netu, me napada IT. ted se mi samozrejme najednou zobrazuje reklama na ruzne kurzy. nechci delat reklamu, ale presto bych rad pokecal o tom, zda je to vubec realne, a co to vlastne obnasi. na uvod bych asi rekl, ze jsem spise lepsi prumer uzivatel, ale programovanim jsem naprosto nepolibeny. vidim kurzy na python, nebo linux administrator apod (sveho casu jsem nadsene pouzival freebsd), ale laicky bych rekl, ze udelat si kurz za cca 15k na linux admina mi neda praci, aby me a celou rodinu uzivila.

takze, je to spise blbost? takhle se dobry programator stane treba jeden ze 100? je vubec o co stat? tim spise myslim, ze divat se treba 10 hodin denne do monitoru mi neprijde jako vyhra.. takze bych rad zpetnou vazbu tech, co se takhle dokaze stabilne zivit.

diky moc za odezvu a diskusi!

Předmět Autor Datum
Pokud jsi to zatím nedělal a ani jsi neměl chuť to dělat, tak jeden kurz z tebe programátora/admina…
Wikan 07.07.2021 14:05
Wikan
Jedina sanca je zacat vo firme, ktora si ta zauci a bude ochotna tolerovat tvoju nevedomost a nedost…
fleg 07.07.2021 14:17
fleg
tak, cekal jsem, ze spis to realne neni, ale takhle bych skoro rekl, ze byla fakt hloupost takovahle…
mayerrs 07.07.2021 15:23
mayerrs
Tak pro někoho, kdo o to má opravdu zájem a kdo hledá způsob jak začít, to smysl mít může. Ti mají a…
Wikan 07.07.2021 15:51
Wikan
souhlasim, ale predstava, ze muzu pracovat, smysluplne pracovat z ruznych mist cr, evropy, sveta, je…
mayerrs 07.07.2021 16:13
mayerrs
Píšeš, že chceš, aby ta práce uzivila tebe a celou rodinu. A pak že bys pracoval z různých míst Evro…
host 07.07.2021 16:33
host
Dělat z domu možnost je. Ale pro zaměstnavatele to znamená, že ten člověk za to musí stát a musí zná…
Jan Fiala 08.07.2021 08:28
Jan Fiala
Tyhle kurzy jsou většinou určeny nikoli pro naprosté laiky, ale pro lidi, kteří se už podobnou probl…
Zdenál 08.07.2021 09:14
Zdenál
Jako programátor můžeš být třeba součástí většího týmu a práce z domu ani nemusí být možná. Nás je…
Wikan 08.07.2021 09:20
Wikan
Ano, to nevylučuji. Záleží především na zaměstnavateli, jak to nastaví.
Zdenál 08.07.2021 09:23
Zdenál
Hlavně je většina takovýhle kurzů docela na houby - vezmou prachy, rychle ukážou pár základů (vís se…
gilhad 08.07.2021 22:17
gilhad
Kurzy su aj dobre, tie ktore sa konci skuskou a su pomerne drahe. Take Cisco, ci Mikrotik ceritifika…
fleg 08.07.2021 23:01
fleg
Ty dobre (jako co jsi jmenoval) jsou jednak vetsinou dost drahe a jednak pro ty, co uz v oboru neco…
gilhad 08.07.2021 23:29
gilhad
Ani nemusis, ja to potvrdzujem, ze to su len peniaze na vytahovanie prachov z EU a ich absolventi st…
fleg 09.07.2021 09:43
fleg
Žádnej kurz na cokoliv nikdy neudělá z jeho absolventa profíka v oboru. S absolvovaným kurzem tě kaž…
Prasak 08.07.2021 22:54
Prasak
https://www.zive.cz/poradna/pomoc-studentce-v-it-co-je-vazne-zoufala/sc-20-cq-607352/default.aspx?co… poslední
Yarda 11.07.2021 12:50
Yarda

souhlasim, ale predstava, ze muzu pracovat, smysluplne pracovat z ruznych mist cr, evropy, sveta, je pro me uzasna. treba pro me to castena motivace urcite je. v tom spatruji moznost zmeny, kdyz pominu uplnou zmenu pracovniho sektoru. treba vim, ze kamarada dobre zivy webove stranky, ktere vytvari a provozuje. sice tak nezije, ale vnimam, ze tak muze pracovat odkudkoli

Dělat z domu možnost je. Ale pro zaměstnavatele to znamená, že ten člověk za to musí stát a musí znát svou práci.
Takže z počátku jako zaměstnanec nepočítej s nějakým velkým rozsahem home office. Budeš se muset zaučit, budeš se potřebovat vyptávat, seznámit se s procesy ve firmě. To je v řádu měsíců.

Tyhle kurzy jsou většinou určeny nikoli pro naprosté laiky, ale pro lidi, kteří se už podobnou problematikou nějaký rok zabývají a potřebují si rozšířit obzory. Např. umí programovat v Céčku a potřebují se co nejrychleji přeorientovat na jiný jazyk (to jde samozřejmě i bez kurzu, ale je to takhle rychlejší), nebo třeba chce firma přejít na linuxové servery a pošle pár vybraných lidí z IT na školení apod.
A jak už tu padlo - s prací z domu to taky není tak horké, snad jen když se dáš na tvorbu webů a budeš to mít jako živnost. Jako programátor můžeš být třeba součástí většího týmu a práce z domu ani nemusí být možná.

A ještě - rozdíl mezi nadšeným uživatelem FreeBSD a linuxovým adminem je asi taková, jako mezi cyklistou a pilotem dopravního letadla. Samozřejmě je možné, že cyklista se může stát pilotem dopravního letadla, ale rozhodně mu k tomu nebude stačit jeden kurz za 15k v délce několika dnů.

Jako programátor můžeš být třeba součástí většího týmu a práce z domu ani nemusí být možná.

Nás je v práci přes 400 a loni v březnu nás ze dne na den všechny poslali pracovat domů. V červnu se někteří vrátili a pak od října zase drtivá většina doma. Takže spousta lidí už prakticky rok a čtvrt nebyla fyzicky v práci a přesto fungujeme celkem normálně.

Hlavně je většina takovýhle kurzů docela na houby - vezmou prachy, rychle ukážou pár základů (vís se stejně nedá stihnout) a vystaví ti naprosto úžasný diplom, že jsi kurz abslovoval.
Pokud tě tam pošle pracák na rekvalifikaci, tak si příslušný referent odškrtne, že jsi tam asi fakt chodil a máš na to nájaký cár papíru, takže on má splněno a ty jsi "rekvalifikovaný".
Pokud by tě tam poslal zaměstnavatel, tak další věc co udělá bude, že tě pošle dělat to, co si podle reklamy myslí že ten kurz sliboval a ty budeš naprosto v háji, protože nebudeš pořádně ani tušit, kde začít, natož jak pokračovat o nějakém dokončení ani nemluvě.
Když někam s tímhle diplomem přijdeš, tak ti řeknou "jako fajn, ale teď nám řekněte a hlavně ukažte co umíte" a budeš zase totálně v háji.
(Nebyl jsem na žádném takovém kurzu, ale mám kamarády, co byli a vyprávěli. I o tom pracáku. A naopak pro mě teď kurzy pro začátečníky nedává smysl - dejte mi otázky pro test a nějaký ten čas u počítače a naučím se to tak, že to budu schopný učit.)

Na druhou stranu na to, abys byl dobrý programátor, tak takovéhle kurzy nepotřebuješ, potřebuješ nadšení, chuť se učit a hlavně to prostě začít dělat.

Pak někam přijdeš, řekneš umím tohleto a támhleto, tuhleto jsem udělal a vím, že vy děláte onohle, ale to jsem schopný a ochotný se naučit. Ostatně už jsem s tím začal (minulý týden, když jsem četl váš inzerát, ale to spíš asi nezdůrazňuj) a tady mám takový mrňavý projkt, co se toho tak trochu týká, takže vám o tom projektu můžu něco říct.
No a buď se začnete bavit o tom projektu, nebo o něčem jiném a ty budeš znát aspoň nějaké základy a o zbytku budeš říkat něco jako "tohle neznám, ale nedávno jsem o tom čtl na webu a byly tam nějaké odkazy, tak bych to snad ještě našel" (a pokud Bůh dá, tak třeba i trochu pochopil)
A oni ti řeknou "milý zlatý, sice jsi možná o tom něco někde zahlídnul, ale u nás to děláme jinak, ale můžeme to s tebou zkusit na nějaké začátečnické pozici" (pomocník podržtašky přidavače zedníka, nebo tak nějak, jen s honosnějším titulem) a dokodnete se a ty tam nastoupíš, budeš čumět jak tele na nová vrata, ale protoře se budeš snažit a ptát a zkoušet to nějak vyřešit, tak ti to za chvíli docela půjde, tak ti na krk hodí nějakého zelenáče, co na to čumí jak tele na nová vrata, abys ho zaučil. No a jestli to zvládneš, tak třeba postoupíš výš, když budeš šikovný a pilný, tak tě kolegové začnou brát vážně a třeba zanedlouho dostaneš (no spíš si na osobním tvrdě vyjednáš) lepší místo, nebo půjdeš někam jinam, rovnou na lepší místo a budeš říkat "pracoval jsem úspěšně pro tuhle firmu, ale to co děláte vy mě zajímá víc a když hledáte programátora, tak se doufám snadno dohodneme" ... atd, za chvíli budeš mít portfólio věcí, na kterých jsi pracoval, věcí na kterých si jen tak děláš a podniků, co řeknou, že jsi tam dělal dobře, ale pak se vaše cesta rozešla a pokud neumřeš, tak budeš žít až do smrti.

No a nebo se nedohodnete, tak to zkusíš jinde a jinde, a po desátém inzerátu už budeš tak tušit, kolik můžeš reálně dostat a jakou asi tak pozici a u devatenáctého inzerátu tě fakt vezmou.

Ovšem samozřejmě je lepší tam napoprvé přijít s tím, že už máš tenhle projekt a támhle se o tobě píše, onhle zase píšeš něco ty a najednou to přijímání má úplně jiný šmrnc. A další práci si najdeš, když se starší kolegové rozprchnou a buď nastoupí na manažerská místa, nebo si založí firmy a budou ti volat, jestli nechceš jít k nim, že potřebujou šikovné lidi a tebe už znají. A ty si budeš dělat výběrko, komu z nich dáš přednost. A tak dál. (Je to vůbec možné? Je, sám jsem to tak udělal.)

Ovšem tak jak tak počítej s tím, že musíš mít aspoň gram nadání a kilo vytrvalosti a když padla, tak se konečně můžeš začít věnovat těm složitějším stránkám, co tě zaujaly a ne jenom plnit rutinní zadání, jinak budeš na "juniorské" pozici až do důchodu, pokud tě dřív nevyrazí.

Jestli je o co stát? No jak se to vezme - když umíš, tak jsou tam fakt slušné prachy, přijemné prostředí a spousta prostoru k růstu. Teda když umíš a pracuješ na sobě a baví tě to a máš kapku toho nadání.

Ale pokud tě tyhle věci nelákají a jen potřebuješ uživit rodinu, tak jsou pro tebe určitě vhodnější jiná místa a tohle asi dělat nechceš.

---

A jestli někoho baví 10 hodin koukat do monitoru? No, dnes mám volno a strávil jsem asi 12 hodin jen tím, že jsem studoval nějaké věci ohledně implementace FORTHu, cache procesorů a ceny za špatnou predikci skoku. Ne že by mě to živilo, nebo to mělo nějaký vztah k mojí práci, nebo mi to mělo nějak přímo přinést peníze, ale přijde mi to zajímavé. A není to zdaleka všechen čas, co jsem dnes u toho počítače seděl. Někoho to holt baví a je spíš problém ho odtrhnout.

A v různých projektech jsem už navrhoval tolik struktur, algoritmů, stavových automatů a mikrojazyků, že detailní znalost překladače/interpreteru nějakého dalšího exotického jazyka mi určitě někdy přijde vhod, i když při jiné příležitosti. (A i kdyby ne, tak jazyky postavené nad zásobníky jsou fakt zajímavá oblast, která člověku rozšíří obzory.)

Ty dobre (jako co jsi jmenoval) jsou jednak vetsinou dost drahe a jednak pro ty, co uz v oboru neco umi a tak se muzou zamerit na jednu vec a spolehnout se, ze dotycny zaklady zna. Ty smysl maji, ale pro pokrocilejsiho, zacatecnik se vetsinou proste nema ceho chytit.
Ty "pro rekvalifikaci/zacatecniky/snadno a rychle administratorem za dva tydny" - no jeste jsem neslysel o jedinem dobrem ... ale moc to nesleduju

Ani nemusis, ja to potvrdzujem, ze to su len peniaze na vytahovanie prachov z EU a ich absolventi stoja za prd.
Jedinu vynimku co si pamatam, ze kamoska chodila asi rok dozadu na nejaky Office rekvalifikacny kurz a tam ich chlapik dost drtil v Exceli s kontingencnymi tabulkami a pomaly ich ucil skripovat, co mi prislo na kurz z uradu prace az moc profi pre zaciatocnikov. Taky kurz by dal nieco totizto aj mne.

Žádnej kurz na cokoliv nikdy neudělá z jeho absolventa profíka v oboru. S absolvovaným kurzem tě každej zaměstnavatel pošle si vytřít ďolík, budeš totiž muset ukázat co umíš a taky mít nějakou praxi v oboru, než tě někdo nechá administrovat systém.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru