Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zničené fotky ze staré paměťovky

Zdravím. přítelkyně má v telefonu zničené fotografie (stará paměťovka) ale jsou tam bohužel fotky které jsou pro ní důležité hodně. Dá se to nějak prosím zachránit přes nějaký program? Viz příklad a zhruba takle vypadají všechny. Je tam těch fotek moc, a přes všechny jsou takle pruhy, nebo jsou úplně divný. Budu šťastný za každou pomoct která povede k úspěchu

20200523-101445-jpg

Předmět Autor Datum
"Hodně důležité" fotky měly být již dávno zálohovány, jinak to dopadne takto. Po překopírování do PC… nový
Karel04 24.08.2021 21:53
Karel04
Jojo to už taky víme že měli být zalohovány... A ano, v graf. prohlížečích to vypadá stejně a flash… nový
Adam12 24.08.2021 22:02
Adam12
Cloudovou zalohu zapni, at se situace neopakuje. Kartu vem, zahod a porid novou. Fotky uz opravdu ne… nový
CalebCox 25.08.2021 21:46
CalebCox
Ty záchranné programy jsou spíš na smazané soubory nebo soubory z poškozených, tj. nečitelných zázna… nový
Karel04 24.08.2021 22:15
Karel04
Určitá naděje by mohla být v miniatuře uložené v exif. Oproti fotce má mizerné rozlišení (většinou p… poslední
ml1 26.08.2021 12:41
ml1
Pokud mela Android, tak se koukni na web fotek google. Treba zjistis, ze se ji tam zalohovaly, ani o… nový
Jan Fiala 25.08.2021 22:31
Jan Fiala

"Hodně důležité" fotky měly být již dávno zálohovány, jinak to dopadne takto. Po překopírování do PC to v různých grafických prohlížečích vypadá stejně? Případně pár fotek překopírovat na flash disk a pak zkusit v jiném PC. A nemá to i někde na cloudu k účtu toho telefonu?

Jojo to už taky víme že měli být zalohovány... A ano, v graf. prohlížečích to vypadá stejně a flash disk a zkusit v jiném pc je ozkoušeno na více počítačích máme ntb i stolní počítač, bohužel je to opravdu zlý. a cloud tehdy nevím ale nejspíš ne.

Ty záchranné programy jsou spíš na smazané soubory nebo soubory z poškozených, tj. nečitelných záznamových mediií. Tahle ukázková fotka má ale normální velikost i čitelná EXIF data a pokud se v bitmapě nahradily některé pixely jen jednou barvou, bude asi problém to napravit. Zkusil bych tu ukázku poslat nějaké firmě, co se zabývá záchranou dat, jako že bys měl zájem a kolik by to stálo. Třeba odpoví, že to nejde nebo naopak že to umí a pak případně pátrat sám po dalším postupu nebo to prostě u nich zaplatit. Předem ale oslovit víc těch firem, ceny mohou být dost odlišné.

Určitá naděje by mohla být v miniatuře uložené v exif. Oproti fotce má mizerné rozlišení (většinou podle rozlišení displeje foťáku např. 320x200), ale je to pořád lepší než vůbec nic.
Opravit jpeg by mohl umět někdo, kdo se v tom formátu vyzná. Je to vlastnost komprimovaných obrázků, že třeba i chyba jednoho bitu způsobí podobné artefakty (občas se s tím setkávám a při porovnání se liší jen pár bajtů, někdy to vypadá takto, jindy je obrázek jakoby v pořádku (jen chyba kontroly CRC mě na to upozorní) a je třeba mezi řádky jen šoupnutý o nějaký pixel). Soubor mě nejdřív zaujal dlouhou řádkou nul (data nahrazená nulami by byla horší), ale pak jsem zjistil, že jsem stále v oblasti hlavičky, kde je mimo jiné prostor pro servisní data nebo podobné výplody. Pak to vypadá "normálně" alespoň z mého pohledu (prostě binární data, nakolik jsou správná nedokážu určit, bitmapu v jpeg jsem nikdy nepitval, jenom exify). Neobvyklý je obsah na konci souboru, ale to může být jen nějaký tagg, to nemusí být špatně (a určitě to tím neni), jen nejsem zvyklý něco takového vídat.
Divil bych se, kdyby neexistoval program, který by se snažil nalézt nekorektní bloky v jpegu a opravit je. Pokud ne, jistě by to byl námět na nějakou volnočasovou aktivitu nějakého programátora.
Nápad oslovit firmu je rozumný.
Rozhodně bych já osobně si uložil raw kopii (image) té karty, aby bylo s čím si hrát bez nebezpečí pro původní nosič.
Jen pro zajímavost posílám analýzu exiff, vypadají, že jsou v pořádku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru