Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nefunkční nakrimpovaný ethernet kabel

Takže přichází do úvahy vada kabelu, která z nějakého důvodu jiným kombinacím hw nevadila nebo vada konektoru, která nevadila koupenému kabelu. Testery obvykle testují jen průchodnost kabelu, tedy že všech 8 vodičů vede jak má; je to taková komfortnější prozváněčka (ani přístroje kolem tisícovky mi přišlo, že neumí víc, ale určitě musí existovat testery, které testují i přenos signálu). Ethernet ale potřebuje zachování kroucených párů a to se právě dá lehce prohodit už jen proto, že jeden je uprostřed, další kolem něj obkročmo a zbylé dva jsou na krajích. Píšu to proto, že jsem takovou chybu v minulosti (bude tomu možná už 20 let) udělal (prostě jsem ty čtyři páry seřadil za sebou a plochým šroubovákem a kladivem jsem to "nakrimploval", kabel pak fungoval léta, bylo to spojení s jedním počítačem, ostatní měly tehdy bnc, tento ne. Až později, kdy jsem přešel na kroucené dvoulinky a gigabit jsem pátral, proč ten kabel jde jen 100 mega a ne giga a zjistil jsem právě toto (a možná jen díky tomu, že ty vodiče, co jsou normálně bílé nebo s nevýrazným pruhem byly tady dost výrazně proužkované příslušnou barvou).
Minimálně v jednom případě jsem se setkal i s chybou konektoru, jak toho na počítači (špína a zohýbané nožičky, v notebooku se nelze divit) tak toho na (koupeném) kabelu ("pozlacený" povrch měl zelenou barvu (takže očividně nebyl pokryt zlatem, to nechytá měděnku), tak jsem konektor uštípnul a nakrimploval nový).
Taky když jsem se se svým nástrojem učil zacházet, zjistil jsem, že se musí dost zamáčnout, jinak to neni pořádně nakrimplované (čekal jsem, že po cvaknutí to je hotové, ale zdá se, že to tak neni, a že je potřeba ještě trochu přidat). Ovšem to nevedlo k nefunkčnosti (podle měření ty spoje už vodivé byly), ale k tomu, že kabel do některých (do většiny) zásuvek mechanicky vůbec nešel zastrčit.
Prostě je potřeba hledat v čem se doma vyrobený kabel liší od toho koupeného, osobně teda výrobu takového kabelu považuju za zbytečnou námahu, v obchodě to dnes stojí pár korun, leda ze cvičných důvodů by to mělo smysl (na metrovém kabelu se bádá lépe než mezi odlehlými místy, ve kterých kouká ocas jinak zazděného kabelu).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny