Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook pravděpodobně napaden spywarem

Zdravím,
od včerejška se můj notebook choval zvláštně, klávesnice byla zpomalená, v jednu chvíli se mi otevíral a zavíral prohlížeč. Tak jsem notebook restartovala a spustila prověřování antivirem (Norton). Celý proces prověřování byl neobvyklé zdlouhavý až se zasekl na souboru "keylogger". To jsem už pochopila, že je to v háji. Rychle jsem se snažila zapnout nouzový stav, ale nešlo mi to, jelikož mi bylo změněno heslo k notebooku. Tak jsem obnovila tovární nastavení a nechala všechny soubory vymazat. K tomu jsem si změnila všechna hesla. Nic jsem předtím nestahovala, neotevírala podezřelé e-maily ani nenaštěvovala nebezpečné stránky. Mám neustále zapnutý antivirus. Asi co by to mohlo zapříčinit by mohlo být připojení skrze ethernet na kolejní internet (mají na něj přístup jiní i počítačově zruční studenti). Co nyní mám dalšího podniknout, abych zachránila aspoň své účty? Jak se příště mohu lépe bránit? Bude stačit neustále zapnuté VPN nebo i něco víc?(dosud jsem měla automatické zapínání VPN, zapínalo se podle toho, jestli je připojení zabezpečené)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
downloaderem a instalatorem keyloggeru mohl byt nejaky spyware doplnek v prohlizeci, ktery antiviry… poslední
brum brum 20.09.2021 20:07
brum brum

downloaderem a instalatorem keyloggeru mohl byt nejaky spyware doplnek v prohlizeci, ktery antiviry vetsinou neumi detekovat.
nebo se o to mohl postarat makrovir z ciziho dokumentu.
anebo podvrzeny program od nehodneho spoluzaka.
nebo nizke zabezpeceni windows a nulovy prehled o tom, co se automaticky spousti po startu.

pri napadeni je predevsim nutne prerusit pripojeni na sit. pak kontrolovat, jestli si clovek nenainstaloval ransomware.

vpn v tom tezko pomuze. a ten norton jak vidis taky ne.
mnohem lepsi je mit rozdeleny disk na system c: a data na d: -> jednou za cas ulozit image systemoveho oddilu do zalohy na externi disk. a svoje data z d:\dulezita_data zkopirovat podle potreby.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru