Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tiskárna + notebook přes Wifi 2,4GHz

Dobrý den,
mám prosbičku, nevím si rady s nastavením připojení, propojení tiskárny a notebooku přes wifi. Jde o to, že se instalovala nová wifi síť, která podporuje jak 2,4 GHz, tak i 5 GHz. Tiskárna "HP DeskJet 3700 series" byla funkční, když byla připojena k wifi přes mobilní hotspot. Teď jsme instalovali nové připojení k wifi routeru "TP-Link EC230" Připojili jsme k ní jak tiskárnu, tak i notebook, ale problém nastává při komunikaci notebooku s tiskárnou. Bohužel tiskárna umí jen 2,4 GHz, proto aby spolu komunikovali, tak musí být na stejném připojení. A tady nastává problém, notebook se podle všeho stále připojuje jen přes výkonnější připojení 5 GHz a za žádnou cenu se mi nedaří najít nastavení, kde by to šlo změnit. V roletce výběru dostupných wifi se tento router jeví jako jedno jediné připojení, kdy 2,4 a 5 GHz jsou jako by sloučené. Což mě překvapilo, protože u jiného routeru "Mikrotik" jsem byl zvyklý, že obě pásma se hlásily každé zvlášť, jako samostatná připojení. Ale zde je to sloučené jako jedno připojení. Takže notebook jede vždy na wifi 5GHz a díky tomu spolu s tiskárnou nekomunikují.
Poradíte mi prosím někdo, jak přinutit notebook, aby používal připojení přes 2,4 GHz? Zkoušel jsem něco kolem toho dohledat i v nastavení routeru, ale bez úspěchu. Notebook jede na Windows 10, což mi také stěžuje, protože jsem stále zvyklý na Win 7.
Za pomoc moc děkuji.

Předmět Autor Datum
notebuk přece nekomunikuje přímo s tiskárnou, ale se sítí kterou řídí router (už nemáš hotspot). mim… poslední
lední brtník 30.09.2021 02:27
lední brtník

notebuk přece nekomunikuje přímo s tiskárnou, ale se sítí kterou řídí router (už nemáš hotspot).
mimochodem to je taky pěkně blbý nápad cpát nepřenosnou tiskárnu na wifi. ale výrobci to tak směřují, lan až u dražších modelů, všechny shity jen wifi nebo usb.

tiskárna se hlásí v síti nějakým síťovým jménem, to se použije jako název portu. a měla by mít stálou ip adresu, ta se taky dá použít do názvu portu.
předpokládám, že tiskárna ac wifi neumí. tak snad ji ten router vidí - jestli má ta tiskárna dhcp adresu, vidí ji router jako dhcp clienta?
prý je to upgrade archer c5: https://access-pointy.heureka.cz/tp-link-ec230-g1/#specifikace

výkonnější připojení 5 GHz

humory, to by nám šlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru