Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nefunkční čtečka

Prosím vás o radu. Nelze načíst microSD kartu v interní čtečce v notebooku. OS Windows 10 Pro. Jedná se o notebook Lenovo starý 2 roky. Ve správci zařízení vidím: Čtečky karet smart card - Alcor Micro USB smart card reader. Ve vlastnostech je status: toto zařízení pracuje správně. Karta je na 100 % v pořádku. Kontroloval jsem ji v externí čtečce, kam jsem jí vložil přes redukci. Napádá vás čím by to mohlo být? Mám podezření na vadnou čtečku již z výroby, protože nebyla dosud používána. Ještě se chci zeptat, lze z z karty microSD nabootovat ve čtečce třeba instalačku Live Linuxu Ubuntu ihned po spuštění PC? V UEFI mám prioritně nastavené bootování z USB, pak SSD. Je nutné tam nastavit na první pozici v UEFI microSD kartu?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Z funkční karty lze bootovat stejně jako z jiného USB zařízení. V UEFI/BIOS a MBR/GPT se orientuješ?
dsa 09.10.2021 07:54
dsa
Díky za ujištění. Teď ještě abych dosáhl požadovaného. Zkontroloval jsem nastavení UEFI a jediná zmí…
Time 09.10.2021 11:54
Time
Neodpojuješ kartu, ale jednotku (čtečku). Proto při opětovném vložení karty o ní PC neví.
host 09.10.2021 16:34
host
Hmmm. Ale OS mi píše při kliknutí myši na ikonu v dolní liště "Vysunout SDHC card". S ostatními exte… poslední
Time 09.10.2021 20:03
Time

Díky za ujištění. Teď ještě abych dosáhl požadovaného.
Zkontroloval jsem nastavení UEFI a jediná zmínka o čtečce je v I/O zařízeních, kde mám všechna zařízení povolená, tedy včetně čtečky karet. UEFI mi ale neumožňuje v bootovací sekvenci vybrat čtečku karet. UEFI je tam ve verzi z výroby, nechci dávat novou verzi, pro případ, že by mi to zhavarovalo pod rukama. Uvažuji tak, že s UEFI verzí nasazenou ve výrobě musí čtečka fungovat. MicroSDHC karta je "značková". SanDisk 8 GB. Karta je funkční, právě jsem ji úspěšně odpojil přes ikonku v liště a zmizela ze Správce disků.
Přikláním se k důvodu nefunkčnosti dle Jana Fialy. Na druhou stranu připouštím SW problém, protože když kartu odpojím a vyjmu, tak po znovu vložení do čtečky se již nezobrazí. Pomůže až restart Windows a po něm opět kartu vidím ve správci disků. Napadá vás příčina proč je nutný restart OS? Tohle přeci není normální chování.

Hmmm. Ale OS mi píše při kliknutí myši na ikonu v dolní liště "Vysunout SDHC card". S ostatními externími médii připojenými do USB jsem se nikdy takto nepotýkal. Co tedy dělám špatně? Nemůžu si to uvědomit...
Dále přetrvává problém s nemožností po restartu PC nabootovat z karty v integrované čtečce. Snad se ozve někdo kdo má novější ThinkPad.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru