Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem i9 9900K + GTX 1060 a 500W zdroj

Omlouvám se, že píšu do tak starého vlákna, ale kamarád prodával pc až teď, takže už mám konečně ten procesor.

Se zdrojem to nakonec dopadlo tak, že jsem si od něj vzal za dobrý peníz i Seasonic Focus GX 750 Gold, takže ok.

Problém nastal, až když jsem CPU nainstaloval do svojí desky ASUS ROG STRIX B360-H GAMING, protože jsem zjistil, že na takhle žravý procesor nestačí - výsledky v Geekbench 5 mám v single-core okolo 1300 a multi-core cca 7500 bodů, single je ok, ale výsledky v multi měly by se pohybovat okolo 8500. Rozhodně jsem věděl, že chipset B360 není na žádné taktování, ale myslel jsem si teda, že si deska s procesorem v defaultu poradí lépe. Takže v multithreadu je výkon o cca 12-15% pomalejší, než by mohl být. Na vině budou asi nedostatečné napájecí kaskády.., ale tak co bych čekal od desky, která v době prodeje stála 2700 Kč s procesorem za 14 000 Kč, že? :-D

Další věc je chlazení: Použil jsem Feru 5 Dual Fan (říkal jsem si: testy a recenze super, max TDP 220W...), pokud je v BIOS vše defaultně, tak jsou teploty v pohodě (při renderu videa 65°C, prime95 do 70°C v multicore, při testu např. 2 jader už je to 80°C), ale pokud v Bios nastavím "Performance", tak už jsou teploty 90-100°C a už se mi taky stalo, že dvakrát pravděpodobně zapracovala tepelná pojistka CPU a PC se vypnul. Takže jsem se na další experimentování v Biosem vykašlal a mám to v defaultu. Nehledě na ten odběr - při default Bios je pidle HWMonitor okolo 120W max, při nastavení "performance" je to přes 200W... Deska s tímhle chipsetem neumožňuje nastavovat ručně jednotlivé položky, prostě je to tam všechno natvrdo nastavené už od výrobce, hodnoty viz přiložený obrázek.

Suma sumárum: I když je procesor na 85% svého potenciálního výkonu, tak oproti původní i5-8400 jsem si i tak pomohl, protože například renderování v DaVinci se zkrátilo na polovinu času - což je dobrý, protože hlavně kvůli renderování jsem tenhle upgrade chtěl. Stejně to beru jen jako dočasné řešení, za rok za dva už zas budu koukat po něčem jiném :-D A poučení pro mě do budoucna, ke žravému procesoru je potřeba kvalitní deska vyššího chipsetu a taky kvalitní chlazení.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny