Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prirodzená agregácia

Riesis furt blbosti.
ISP ma dajme tomu linku 500Mb.
Ma 1000 zakaznikov, ktorym dava 20-50Mb rychlosti podla toho ako si platia program.
Uz sam vidis, ze nie je mozne dat garantovane 50Mb viac ako 10 zakaznikom. Lenze ISP ich ma 1000.
Tak ako je mozne, ze vacsine zakaznikov to pri merani ukaze 80 az 100% ich rychlosti?
No a toto je niekolko clankov, pretoze ISP vyuzivaju rozne finty, jedna zo zakladnych (ale nie jedinych) je rozdelenie do agregacnych tried...cize si na shaperi spravi triedu 50Mb a prideli tam 10 IP(zakaznikov), ktori si delia tuto rychlost medzi seba.
V tom pripade je agregacny pomer 1:10.
Tento pomer sa vsak nemusi uplatnit priamo na brane, ale na najblizsom hope ISP (aj sa to tak robi), cize hlavne ak ma ISP wifi infrastrukturu su jednotlive sajty pospajane medzi sebou urcitou kapacitou linky, ktora vacsinou tvrodi uzke hrdlo smerom do netu.
A to nehovorim o tom, ze uzke hrdlo moze (a casto aj byva) nie u ISP, ale mimo neho, pretoze ak si pozries tak velkyi ISP zdruzeny v centralnych bodoch (typicky SIX u nas) poskytuju internet desiatkam takychto mensich ISP a pritom v SIXe maju napriklad len 2x1Gb, ci 1x10Gb spojenie.
A to sa bavime len o SK, spojenie do zahranica je ina kapitola..atd.
Chces proste vypocitat nevypocitatelne...pre teba je podstatne, ze ty nemas garantovanu linku, a preto ti rychlost moze lietat lubovolne.
Btw so susedom to vobec nesuvisi...on moze byt v uplne inej agregacnej triede ako si ty a tak jeho rychlsot neovplyvnuje tvoju...ak zrovna nevyuzivate fyzicke prostriedky rovnakeho pristupoveho bodu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny