Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bankovní identita

ahoj vsem,

rad bych vas pozadal, jestli byste mi mohli "nepropgacne" vysvetlit, co obnasi mit a nebo nemit bankovni identitu. ctu si o tom na internetu a rozumim, co tim chce basnik rict a jaky ma smysl, ale celkem to vnimam jako jednostrany material, co o ni nachazim. resp. rad bych zjistil, jestli jsou nejake duvody, proc ji nemit nebo nechtit. jak vnimate bankovni identitu vy?

dekuji moc za vase nazory

Předmět Autor Datum
Důvod proč ji nemít je, že když se ti někdo dostane do bankovnictví, tak se skrze tvoji identitu můž…
Kyncl 01.12.2021 09:46
Kyncl
Čili chcete říct, že přestože já musím přes SMS potvrdit skoro cokoliv včetně přihlašování na počíta…
ml1 02.12.2021 14:07
ml1
Stručně: Bankovní identita je systém, který má sloužit pro přihlašování lidí k elektronickým službám…
Zdenál 01.12.2021 09:59
Zdenál
Jakožto majitel datové schránky je mi svým způsobem k ničemu, BI nechci, ale není mi to nic platné,…
L-Core 01.12.2021 16:49
L-Core
mám ji zřízenou automaticky několikrát, v různých bankách, :?: Já jsem se domníval, že stačí jedna…
čumil old 01.12.2021 17:24
čumil old
Každá banka ti v podstatě poskytuje bankovní identitu. Jak jsem psal je to způsob ověření a ty potře…
Jan Fiala 02.12.2021 14:11
Jan Fiala
Bankovní identita je způsob přihlašování. Protože banka má dostatek údajů, aby mohla potvrdit tvou i…
Jan Fiala 01.12.2021 17:23
Jan Fiala
Nevím nakolik je to pradva, ale někde jsem četl, že pokud člověk tuto dentitu použije, automaticky s…
ml1 02.12.2021 14:10
ml1
Zřejmě myslíš tohle: https://www.investujeme.cz/clanky/cesko-zaplavi-datove-schranky-neunikne-ani-ca…
Jan Fiala 02.12.2021 14:14
Jan Fiala
Už jsme o tom i debatovali - https://debaty.net/discussions/3076901-co-se-na-nas-chysta-datove-schra… poslední
Zdenál 02.12.2021 14:30
Zdenál

Důvod proč ji nemít je, že když se ti někdo dostane do bankovnictví, tak se skrze tvoji identitu může úspěšně vydávat bez jakéhokoliv dalšího ověřování za tebe, uzavírat smlouvy, vzít si půjčku atd. Některé banky sice dovolují tuto identitu vypnout, ale to je celkem na nic, když on si ji zapne a tobě ani nepřijde výstraha na mobil. Celkem je to asi pohodlné, že se nemusíš jinde prokazovat, ale stejně tak nebezpečné.

Čili chcete říct, že přestože já musím přes SMS potvrdit skoro cokoliv včetně přihlašování na počítači, který není uložený mezi důvěrnými a záškodníkovi to dovolí takové věci dělat jen tak (z logiky věci by se bez autorizačního kódu neměl ani přihlásit).
No byl by to další paradox. Už jsem přišel na to, že pokud nakupuju i nějakou drobnost (dejme tomu jízdenku za 20 korun do sousední vesnice) a jsem přitom přihlášený, protože musím zvednout limit z nuly na nějaké číslo, tak musím ověřovat SMS (a třeba ještě e-pin). Naopak pokud nechám limit být (zapomenu ho sundat) a nakupuju i za větší částku, tak v tom samém i jiném obchodě stačí jen naťukat čísla z karty a vše proběhne bez ničeho. Teda mě by to dávalo smysl obráceně (pokud jsem právě přihlášený a zvedal jsem limit, asi o transakci vím, pokud jsem se nepřihlašoval týden a najednou kupuju jízdenku do tramtárie za 700 tak být bankou (jejím počítačem), předně si myslím, že to je někdo jiný a ověření právě v takovém případě chci).

Stručně: Bankovní identita je systém, který má sloužit pro přihlašování lidí k elektronickým službám státu. Je to vlastně alternativa k eObčance nebo datovým schránkám. Už jsem ji za letošní rok několikrát k plné spokojenosti použil (daňově jsem se přiznal, vyplnil elektronické sčítání osob, ...).

Hodně dobré články (nejen) o BankID vycházejí především na Lupě - https://www.lupa.cz/n/bankid/.
Jako první přečíst doporučuji Bankovní identita je dobrý sluha. Existují ale i důvody, proč ji nechtít

Jakožto majitel datové schránky je mi svým způsobem k ničemu, BI nechci, ale není mi to nic platné, mám ji zřízenou automaticky několikrát, v různých bankách, kde mám účet. Podle mě měl stát tlačit právě na datovky a nevymýšlet hovadiny…

mám ji zřízenou automaticky několikrát, v různých bankách,

:?:
Já jsem se domníval, že stačí jedna a funguje všude. Ani nevím, jestli to mám, nikdy jsem se to nesnažil použít, ale onehdá mě na přepážce dost zpovídali, tedy měli snahu.:-)

Každá banka ti v podstatě poskytuje bankovní identitu. Jak jsem psal je to způsob ověření a ty potřebuješ aby někdo zajistil, že přihlášený uživatel je skutečně ten kdo má přístup a to je banka schopná zajistit.
Neřeší to případy, kdy se hlásí někdo za tebe a ty mu ještě například půjčíš mobil nebo nahlásíš kód, který na mobil dostaneš. Ale to je chyba tvoje, ne banky nebo jiného ověření.

Nevím nakolik je to pradva, ale někde jsem četl, že pokud člověk tuto dentitu použije, automaticky se mu zřídí datová schránka na věčné časy se všemi důsledky (což může být horší o to, že ten člověk o tom nemusí vůbec tušit).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru