Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Mailhosting s multi domenou

Ahoj,
mam nekolik svojich domen (at uz osobnich, nebo na specificke projekty) a take klienty.

Pro sebe to resim na EmailProfi od seznamu, ale klientum toto moc nechci davat, tak platim pro kazdeho hosting u wedosu jen na emaily. Aplikace hostuji u sebe na VPS.

Nyni zvazuji, ze bud bych takto pokracoval dal (cenove to je ale nevyhodne a emaily na seznamu maji celkem zpozdeni a ten webmail mi moc nejde pres praty) nebo bych resil neco sveho.

Napada mne napr mailcow, ale ten ma docela drasticky minimalni pozadavky (6gb ram) a nebo neco jineho (dovecot, roundcibe atp) ci mailserver od vas hosting (cenove je to ale raketa).

S mail serverem nemam zadny zkusenosti, cehoz se nebojim. Ovsem bojim se spis toho spamu 🙈

Mate nekdo nejakou radu? Tip na hosting ci jakou cestou se vydat?

Ps: kontakty z icloudu jsou jako obrovsky bonus, ale neni to podminka. Napr do mysql mam sync hotovy

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Moc som nerozumel, ale spomenul si tam vps, snad bezi na rozumnom OS(linux;o)). Ked mas viacero dome…
fleg 20.12.2021 09:24
fleg
No a jak je to s údržbou? Co to vlastně obnáší? To samotné učení mi přijde celkem fajn, protože každ…
tomas.kulhanek 23.12.2021 00:38
tomas.kulhanek
S udrzbou celeho servera, ci mail servera? V podstate mas jedinu starost asi o udziavanie certifikat… poslední
fleg 23.12.2021 07:40
fleg

Moc som nerozumel, ale spomenul si tam vps, snad bezi na rozumnom OS(linux;o)).
Ked mas viacero domen a desiatky, ci stovky mailovych schranok asi je najlepsie, ked si to spravujes sam.
Za mna kombinacia Postfix+dovecot+roundcube+postfixmaster+spamassassin.
Ten spam je problem, pokial to nechas len na spamassassina preleze odhadom este tak 60% spamu dalej, pokial ho zacnes ucit vies a dostat az ku 100% (cize nepreleze nic), ale tam nastava dalsi problem a to budu telefonaty/maily od ludi, co si poslali mail do spamu a reklamuju u teba, ze kde je.
Mne sa osvedcilo robit spamfilter priamo u klienta, cize rozbehat dalsi spamovy filter priamo v mail klientovi, pretoze napriklad v takom Thinderbirde to napodiv uz ludia celkom chapu....aj ked aj tak sa obcas stane, ze niekto zavola, ze hlada mail a najdem ho v spame, kam si ho on presunul.

No a jak je to s údržbou? Co to vlastně obnáší? To samotné učení mi přijde celkem fajn, protože každý má vlastně složku spam.

No a možná poslední... jelikož sám jsem mailserver panic, tak si vzpomenu na minulost a mojí otázku. Co za nainstalování? :) Je fakt, že mne relativně i tlačí čas, klient má nějaké řešení, co mu platí do 27.12. a pak musí zaplatit zas na rok. Ovšem řešení mu moc nevyhovuje.

Jinak, servery se samozřejmě bavíme jen o Linuxu :)

S udrzbou celeho servera, ci mail servera?
V podstate mas jedinu starost asi o udziavanie certifikatov, mozno sledovanie statistik, ci sa nejake konto neutrhlo a neposiela nezvykle vela mailov/spamov ak je hacknute.
Parkrat sa mi to stalo a na blacklisty sa dostanes za cca 24-48h. Vacsinou sa vies pomerne rychlo delistovat, jediny problem je Google, pretoze nemas ziadnu podporu u nich a delistovanie trva 1-2 mesiace.
Je potom dost neprijemne vysvetlovat ludom preco maily od nich Gmail blokuje.
Certifikaty pokial si nechces platit tak asi jedine letsencrypt, tie sa vsak musia kazdych 90 dni obnovovat, ale proces sa da zautomatizovat.
Ak to cele chces spustit od 28.12 si celkom velky optimista a kaskader. Ja som rozbehaval v zivote niekolko mail serverov, ale pri novych verziach som vzdy narazil na nejake problemy, takze predstava, ze za hodinu je to nainstalovane a rozbehane je trochu naivna. Praca s nainstalovanim a odladenim je urcite na par hodin a to sa po case urcite vyskytnu nejake muchy, co este bude treba vychytat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru