Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Obsah videí (autorská práva)

Ahoj, mám takový dotaz. Jen mě to spíš zajímá. Občas si krátím čas sledováním videí na youtube apod. a někteří tam sdílejí videa ostatních streamerů a různě to komentují apod. Nebo taky tam čtou knížky, předvádí programy. Vždyť ty streamovací platformy sice nabádají, aby streameři vysílali to, co je baví. A bavit nás může i třeba ta kniha. Jako nebojte, nechci práskat, spíš jen chci vědět, jak je to s autorskými právy. Smí se to? Ono se teď všude ta práva řeší, tak jsem nad tím tak přemýšlela.

Ale zase, když třeba ukazují nějaký program a uvedou název a firmu, co ho vytvořila, nebo u knihy autora a třeba i nakladatelství, tak by v tom snad být problém neměl, ne? Spíš je to pro ně vlastně reklama, že jo? :-)

Díky za případné vysvětlení.

Předmět Autor Datum
Je rozdil zminit dilo, a pouzit - zverejnit dilo. Treba muze chvalit oblibenou muziku, ale - nemuze…
lucifer 04.01.2022 18:31
lucifer
Autorské zákony různých zemí to řeší různě, stejně jako pravidla platforem to mohou omezovat i nad r… poslední
gilhad 04.01.2022 18:41
gilhad

Autorské zákony různých zemí to řeší různě, stejně jako pravidla platforem to mohou omezovat i nad rámec platných zákonů (nebo to moc neřešit a nehlídat, zda to někdo neporušuje),
ale obecně většinou bývá legálně povolená citace, pokud se uvede autor a dílo a citace je ve srovnání s dílem dost "malá". Takže v rozumné míře se to "smí", zvláště pokud k tomu citující přidá dost svého a ta citace je opravdu jen stručná citace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru