Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vypínání notebooku

Prosím o radu, "zapnul" jsem notebook asi po třech měsících a on se do minuty vypne. Jedná se o Asus tuf gamming a17, stáří cca 1,5 roku velmi málo používaný, při posledním použití asi před těmi třemi měsíci vše fungovalo bez problémů. Nyní po naběhnutí win v pravém dolním rohu kontrolka nabíjení se asi 2 krát naplní, pak to napíše pak se přes obrázek baterie objeví křížek napíše to žádná baterie nenalezena, pc napíše zamykání a vypne se. Pří odinstalován ovladačů baterie přes správce zařízení do restartu notebooku funguje. Stalo se to už někomu nebo tušíte někdo čím by to mohlo být???

Předmět Autor Datum
baterka dlouhým skladováním bez dobíjení odešla. mohly se na tom podepsat i win10, které se nevypína…
lední brtník 22.01.2022 13:55
lední brtník
3 měsíce snad není tak dlouho. Dobrá, ale proč se to vypíná a nejede to přes adapter? Chápal bych, ž…
janzrokycan 22.01.2022 14:01
janzrokycan
Tři měsíce zapojený NB běžící v "úsporném režimu" = "uspání do paměti" ti bez nabíjení vybije cokoli…
gilhad 22.01.2022 14:05
gilhad
A nevíš zda ta odinstalace ovladačů baterie notebooku škodí?
janzrokycan 22.01.2022 20:27
janzrokycan
Nevím, netuším, jakým způsobem to Microsoft naprasil a legálně to asi taky zjišťovat nepůjde - zdroj… poslední
gilhad 23.01.2022 02:14
gilhad
stáří cca 1,5 roku velmi málo používaný během celé té doby dáváš vzácně nabíjené baterce dost pokou…
lední brtník 22.01.2022 20:20
lední brtník
Asi nic nezkazíš tím, že ho necháš pár hodin vypnutý v nabíječce. Třeba se baterie dobije dost na to…
gilhad 22.01.2022 14:03
gilhad

baterka dlouhým skladováním bez dobíjení odešla.
mohly se na tom podepsat i win10, které se nevypínají, ale uspávají. "gamming krám" s přídavnou grafikou se asi neumí úplně odpojit.
mohl odejít jen jeden článek, je skoro ve zkratu, nabíječka ostatní přebíjí za něj a taky jim to nedělá dobře.

Tři měsíce zapojený NB běžící v "úsporném režimu" = "uspání do paměti" ti bez nabíjení vybije cokoli.
Asi geni(t)ální ovladače Windows usoudili, že baterka je moc vybitá a tak to vypnou, aby se nabila (že to nezvládne je nezajímá) - sám jsi psal, že když ty ovladače vykopneš, tak to funguje (dokud se znovu nedostanou ke slovu - po restartu)

Nevím, netuším, jakým způsobem to Microsoft naprasil a legálně to asi taky zjišťovat nepůjde - zdroják není dostupný - a já tím rozhodně ztrácet čas nehodlám, protože Windows nepoužívám ani s s ovladačema, ani bez a ani nemám zájem je kdy používat.

Na linuxu jsem nemusel s ovladačema baterky nic dělat, i když na jednom z mých NB byla baterka už řadu let oddělaná natolik, že bez nabíječky to neutáhla od zapnutí ani k první BIOSové hlášce. S nabíječkou ten NB jede bez problémů furt (jako myslím 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, a tolik měsíců, kolik je mezi občasnýma výpadkama napětí - tedy třeba 3 roky a tak podobně).

Asi nic nezkazíš tím, že ho necháš pár hodin vypnutý v nabíječce. Třeba se baterie dobije dost na to, aby to zas fungovalo.

Ale úplné vybití baterii ničí, zvláště když trvá déle a baterie se sama pomalu vybíjí i při vypnutém NB, dokonce i když je z něj vyndaná - takže nechat to dlouho nezapnuté může znamenat, že jsi už baterii oddělal.
I s oddělanou baterií by to mělo být schopné jet jen na nabíječku (což podle popisu by mohl být tvůj případ), alespoň méně náročné věci. Oddělanou baterii lze snadno vyměnit za novou, funkční, příslušného typu podle tvého NB.
Ono baterie pomalu stárnou i při sebelepší péči, takže je potřeba je občas vyměnit, Já mám takhle v NB už asi třetí, nebo čtvrtou baterku a pomalu dozrává čas na další ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru