Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Modrá smrt

To jsou zrovna dost obecné chyby. Hlavně ta první mě po léta svého času trápila v XP (zcela nahodile, někdy po trýdnu, jindy po měsíci, jindy několikrát denně), proto jsem o ní něco hledal a měla mít souvislost s hw nebo ovladači, ale vše bylo napsané dost obecně. Bylo ještě několik dalších (vedoucích na zcela obecné příčiny), ale to s tím přerušením že není menší nebo rovné bylo zdaleka nejčastější. Vyndaval jsem přebytečné karty (analogovou tv kartu jsem už dávno nepotřeboval, sériové a paralelní porty zrovna taky ne), abych eliminoval co nejvíc příčin. Taky se mi zdálo, že některé nedoléhají, tak jsem z nich odmontoval ty plechy, aby se zasunuly do sběrnice nadoraz. Nejhorší bylo, že každý takový zásah na chvíli pomohl a já myslel, že je vyhráno.
Musím zaklepat, už je delší dobu pokoj. Příčina byla nakobec v kabelu k napájení disku. Redukce ze starého na nový konektor (molex na sata) byla nějaká pošahaná a disk ztratil napájení (přišel jsem na to až když jsem se podíval do biosu a disky tam zrovna nebyly vidět (předtím jsem ale nic takového nepozoroval), ale tipoval jsem spíš datový kabel). Koupil jsem teda zásobu nových redukcí (pro jistotu jsem vyměnil i ty ostatní) a je už několik let pokoj. Ale nikdy by mě nenapadlo, že ztráta napájení disku navíc na řadiči, který podporuje hot-plug může způsobit modrou smrt. Podotýkám, že šlo o jeden z datových disků, nebyl to systémový disk, tam bych to ještě možná pochopil, i když by mi to taky bylo divné.
Ten počítač měl tehdy za sebou zhruba 10 let, u tak starého počítače neprobíhají normálně změny hw ani sw (opravdu nejsem blázen, co by na starý střep instaloval desítky, takový počítač už se prostě jenom používá k tomu, k čemu byl sestavený), tím automaticky padaly rady na příčinu v nedávno přidaném hw nebo sw.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny