Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Organizace pevných disků na PC

Potřeboval bych poradit s organizací pevných disků na stolním počítači.

C - Windows 10, programy (SSD M.2 NVMe)
D - datový (SSD M.2 NVMe)
E - datový (SSD SATA)
F - pouze pro filmy (HDD)
Zálohy jdou do NASu.

Všechny disky jsou šifrovány Bitlockerem, disky D, E a F se automaticky odemykají po spuštění systému na disku C po zadání PIN kódu.

Nedávno se mi stala havárie, kdy jsem musel přeinstalovat Windows a formátovat disk C.

Na disku C jsem měl kromě operačního systému také adresáře "Datovka" (aplikace Datovka CZ.NIC) a "Mail" (základna e-mailového klienta The Bat!).

Po nemilé zkušenosti s formátováním disku C jsem se rozhodl základny datové schránky a e-mailového klienta přesunout na disk D. Při budoucí reinstalaci operačního systému na disku C zůstanou netknuty.

Jenže detekuji určitou "nespolupráci", kdy základny programů (Datovka, The Bat!) jsou nyní na disku C, a základny se soubory jsou na disku D. Při spuštění programů se mi občas základní složka se soubory nechce načíst a já nevím, kde dělám chybu. A stalo se mi, že The Bat! si automaticky vytvořil novou základní složku na disku C a ignoroval základnu na disku D.

Předmět Autor Datum
"Všechny disky jsou šifrovány Bitlockerem" (?) človek sa stretne s možným aj nemožným pri práci s p…
Nuda 08.02.2022 22:54
Nuda
Jenom blázen by věřil něčemu na šifrování od Microsoftu. Ještě něčemu co dá masám a zadarmo. Člověk…
MM_tank 09.02.2022 08:02
MM_tank
S porizenim sitoveho uloziste (NAS) jsem veskere datove disky presunul tam, v pocitacih jsem ponecha… poslední
CalebCox 09.02.2022 09:55
CalebCox

"Všechny disky jsou šifrovány Bitlockerem" (?)

človek sa stretne s možným aj nemožným pri práci s prísne utajovanými skutočnosťami špionážnych klientov nemenovaných mocností, šifrujúc svoje utajené dáta pred konkurenciou či orgánmi z radov OČTK na jednom a jedinom úložisku situované v bedni na stolnom PC.

Sa divím, že macher na MS Bitlocker vôbec dokázal čírym formátovaním primárneho oddielu s OS rozchodiť, dešifrovať ostatné disky a oddiely.

Nehoupej nás.

S porizenim sitoveho uloziste (NAS) jsem veskere datove disky presunul tam, v pocitacih jsem ponechal pouze SSD pro system. Data jsou hezky na jednom miste, pristupna z jakehokoliv pocitace. A odtud jsou taktez zalohovana - at uz automaticky na jiny NAS (umisteny o cca 150km jinde u rodicu), nebo "poloautomaticky" na dvojici USB disku, kdy alespon jeden se vzdy nachazi jinde nez NAS.

Pokud mas ten NAS pouze na zalohy a mas jej ve stejnem miste jako zalohovany pocitac a uz nikde jinde, tak v podstate zalohu nemas. DOporucil bych prehodnotit soucasnou koncepci ukladani a zalohovani dat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru