Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nové PC nebo jen karta?

Zdravím, cca za měsíc bych si chtěl pořídit něco nového, abych si konečně mohl zahrát Zaklínače v pěkném rozlišení. Zároveň pracuji jako grafik, takže by se měl svižně hýbat i Photoshop a jiné Adobe (nepotřebuji 3d grafiku ani střih videa). Mám 4K monitor, ale netrvám úplně na ultra detailech, aby to bylo pěkné a hlavně se to hýbalo. Navíc ale chci ještě pro tátu nějaký stroj, na kterém se mu bude svižně hýbat systém a internet, ale rozhodně to nemusí být herní dělo. No a teď jaká je situace a budget:

Mám totiž docela slušný, cca 2 roky starý počítač s procesorem Rysen 5, ale mám tam jen integrovanou grafiku. Specifikace:

Bedna: Fractal Design Define R5, titanium
Zdroj: Seasonic Focus Plus Platinum - 650W
Doplňkový ventilátor: Arctic Fan F14 PWM PST
Deska: MSI B450 TOMAHAWK - AMD B450
SSD Disk: WD Blue 3D NAND, M.2 - 500 GB
Disk: WD Blue (EZRZ), 3,5" - 2TB
Procesor: AMD Ryzen 5 2400G, RX VEGA (integrovaná gpu)
RAM: Crucial Ballistix Sport LT Grey 16GB (2x8GB) DDR4 3000

Rozpočet mám 45-50 (max) K.

Co teď bude lepší -

a) přenechat tenhle komp tátovi a pořídit si za 45 K nový s nějakou kartou - chtěl bych asi Nvidia 3060 s RTX, nic moc slabšího (maximálně pokud by byla alternativa od ATI stejně výkonná).

b) dokoupit si prostě kartu, 3060 dnes vychází na nějakých 23 K (seděla by vůbec na tu mojí desku?), případně ještě RAM, ale to lze dokoupit kdykoli a za zbylé peníze pořídit tátovy nějaký middle end stroj?

A doplňující otázka - vyplatí se dnes ještě nechat si složit z komponentů nebo koupit hotovou sestavu - jde mi třeba o detaily jako je skříň - odvod tepla, možnost přidat DVD mechaniku a vlastní OS - často dnes ty skříně mi vůbec u hotových sestav nevyhovují. Třeba ta bedna co teď mám tak je podle mě skvělá.

Předem děkuji všem za případnou odpověď.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny