Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Použít pro zvuk zvukovou kartu, nebo novou desku?

Dobrý den,

budu si pořizovat novou sestavu, ve které bude tato deska: https://www.czc.cz/gigabyte-z690-gaming-x-ddr4-intel-z690/332344/produkt

Zároveň mám ve svém současném pc dedikovanou zvukovou kartu: https://www.czc.cz/creative-sound-blaster-audigy-fx/136540/produkt

Z čeho bude lepší zvuk? Myslíte, že bych si měl kartu ponechat, nebo už bývá zvuk přímo z desky lepší?

Díky.

Předmět Autor Datum
Ta karta je lepší, ale je otázka, zda se to projeví :-) Záleží na tom, k čemu to pak máš připojené (…
dsa 10.03.2022 13:10
dsa
Na beznou cinost pro naky stereo repracky "2.0" port -> [Line Out] nebo "7.1" port -> [S/PDIF], nebo…
HPET 10.03.2022 13:20
HPET
a ten zvuk bude vychadzat z coho konkretne?
fallon (nereg.) 10.03.2022 13:20
fallon (nereg.)
Možná se budete smát, ale zatím k pc používám Sony WH-1000XM4. Mám je hlavně kvůli ANC do vlaku atp.…
KennyCraig 10.03.2022 14:09
KennyCraig
tak je lepsie pouzit dedikovanu zvukovku.
fallon (nereg.) 10.03.2022 14:13
fallon (nereg.)
S těmi by možná bylo lepší použít BT (hledám-li dobře, BT umí) a neni potřeba vůbec žádná zvukovka.…
ml1 10.03.2022 18:43
ml1
BT má teda nějaké problémy se zpožděním při kódování a dekódování, často se mi stane, že to zpoždění…
RedMaX 10.03.2022 19:52
RedMaX
Lepší zvuk bude nejspíš ze základní desky. Má nejnovější chip realtek 1200 něco. Ta "sound Blaster… poslední
MM_tank 11.03.2022 16:44
MM_tank

Na beznou cinost pro naky stereo repracky "2.0" port -> [Line Out] nebo "7.1" port -> [S/PDIF], nebo jestli mas treba naky DAC ti s prehledem staci ten integrovany ALC1220-VB audio chip na zakladni desce.
Tu zvukovou kartu muzes pri nespokojenosti koupit pozdeji.

Možná se budete smát, ale zatím k pc používám Sony WH-1000XM4. Mám je hlavně kvůli ANC do vlaku atp.. Mám do nich připojený kabel. Asi bych si chtěl koupit nějaké Sennheisery, možná HD 600. Ale na ty už by asi byla potřeba lepší karta. Těžko říct.

S těmi by možná bylo lepší použít BT (hledám-li dobře, BT umí) a neni potřeba vůbec žádná zvukovka. BT má teda nějaké problémy se zpožděním při kódování a dekódování (není nad kabel, kde zvuk prochází rychlostí světla), často se mi stane, že to zpoždění dosáhne několika sekud, u hudby je to jedno, ale pro video to vadí. Ale jinak mi víc vadí malý dosah BT (pořád lepší než se motat do kabelu), takže používám spíš rádiová sluchátka s dosahem po celém bytě (ale bez anc).
ANC mi přišlo jako skvělé na odrušení konstantního hluku, vlak je přesně ten typ hluku, na který to funguje, ještě hluk větráků např. počítače a podobně. Ale třeba řádění automatické pračky mi přijde že anc mých sluchátek moc nepobere a výsledek je alespoň subjektivně horší než bez anc. Já teda mám to nejlevnější, co mělo anc a BT (ř. 1000 Kč) třeba dražší sluchátka fungují v tomto smyslu lépe.

BT má teda nějaké problémy se zpožděním při kódování a dekódování, často se mi stane, že to zpoždění dosáhne několika sekud

Na to zapomen, ze by byl problem v technologii BT. Jiste, mas tam neco blbe a treba mas i vadnej BT cip, ale pokud mluvime o Bluetooth jako o technologii a zamerime se na standard verze 4 a 5, potom rozhodne neni zpozdeni v radu sekund!
Zpozdeni tam je, ale bavime se o desitkach maximalne stovkach milisekund.
Ja treba BT pouzivam u PC bezne a vubec zpozdeni BT nepozoruju, coz neznamena, ze tam neni, ale ja nemam takovy postreh, abych to zachytil. Prirovnejme to napriklad k 60Hz a 144Hz monitoru, oboji je pouzitelne a ne kazdy ma zrak, aby videl rozdil, ten tam vsak objektivne je.

---

K odpovedi tazateli, externi zvukovku nepotrebuje. Je pravda, ze nepotrebujes zadnou, kdyz muzes pouzit BT. Nicmene i v tech super sluchatkach rozdil ve zvuku integrovane zvukovky a externi velmi velmi pravdepodobne nepoznas. Musel bys mit poradne bedny a dobry sluch, abys rozdil v podavanem zvuku slysel.

Lepší zvuk bude nejspíš ze základní desky.
Má nejnovější chip realtek 1200 něco.

Ta "sound Blaster audigy" má realtek 898 z roku 2012.

Co má lepší sw nevím,.jestli se creative hodně polepšil tak možná ten creative. Bylo by to logické když už nevyrábí svoje chipy.
Mám původní sound Blaster X-Fi v šuplíku kvůli ovladačům.

Kartu bych si každopádně nechal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru