Předmět Autor Datum
Pokud je to oficiální aplikace, tak spíše ne. I když teoreticky je to možné vždy.
Wikan 13.03.2022 13:33
Wikan
podvržená reklama se škodlivým skriptem je na pc oblíbenou metodou napadení prohlížeče, typicky zasp…
lední brtník 13.03.2022 15:27
lední brtník
Díky za reakce, možná jsem to ale nepopsal dostatečně jednoznačně. Zkusím to tedy napravit – na What…
Pronik 13.03.2022 16:00
Pronik
Pořád platí první odpověď.
Wikan 13.03.2022 16:02
Wikan
Jo to mě přišlo taky nějaká blbka a dvakrát psale,že se chystá do Česka a zda když je ten covid-19 j…
Rakip 13.03.2022 17:37
Rakip
já nezpochybňuju aplikaci whatsapp, stejně jako třeba webové prohlížeče. ale fakebook musí být z něč…
lední brtník 13.03.2022 17:52
lední brtník
Jo na starém mobilu který už nepoužívám je Antivirus Norton,a ten varoval a ukázal podrobnou mapu ka…
Rakip 13.03.2022 18:08
Rakip
Tak to bude nejspíš něco podobného, jak píše Rakip. Jasně, to, že může WhatsApp někam posílat data a…
Pronik 14.03.2022 15:37
Pronik
Ono jim spíše jde oto navázat konverzaci a určitě by nakonec poslali nějaký odkaz,video kde bude ško… poslední
Rakip 14.03.2022 15:57
Rakip

podvržená reklama se škodlivým skriptem je na pc oblíbenou metodou napadení prohlížeče, typicky zaspywarování pc.
zobrazená funkční reklama může ve škodlivém případě znamenat pokus o spuštění nežádoucího skriptu.

u mobilů se slabší ochranou - s nulovou kontrolou stahovaného obsahu a běžících procesů, s nulovou účinností "antivirů", s nefunkčními aktualizacemi u obskurních značek a s úmyslnými děrami pro státní čínské fízlování - trvá detekce škodlivých stránek déle, tím se i jednoduchý malware šíří velmi dobře.
stejně jak na pc funguje jako downloader složitějších virů (v pc světě ekvivalent rootkitů), které by nešlo schovat za reklamní skripty s omezenými právy.

tvůj whatsapp neznám, štítím se facebooku i jeho uživatelů, nevím jestli zobrazuje nějaké reklamy. pokud ano, pak je tvůj foun potenciálně ohrožený a na rozdíl od pc se nejspíš nemá jak bránit.
tento poněkud pesimistický pohled mám ale z doby cca android 6. do té doby to byla naprostá děravá katastrofa, kdy jedinou obranou zavirovaného mobilu bylo ho vyhodit, nepomohl ani tovární reset.

Díky za reakce, možná jsem to ale nepopsal dostatečně jednoznačně. Zkusím to tedy napravit – na WhatsApp (který je samozřejmě stažený z Google Play, tedy oficiální cestou) mi přišla zpráva od neznámého člověka z ciziny, který se vydával za mého známého a chtěl mě navštívit; já samozřejmě nikoho takového neznal. Zpráva obsahovala prostý text, žádnou přílohu, odkazy atp. Já jsem zprávu pouze otevřel, přečetl, neodepisoval, zavřel a smazal.
Pak jsem ale přemýšlel nad tím, zda je možné někomu poslat vir pouze prostým textem (bez přílohy, odkazů, reklam, klikacích věcí atp.). Přijde mi to jako hloupost, že by šel vir poslat pouze prostřednictvím prostého textu (bez odkazů, reklam, klikání...), ale jelikož této oblasti nerozumím, ptám se, zajímá mě to totiž. Snad to bude teď jasnější. Děkuji! :)

Jo to mě přišlo taky nějaká blbka a dvakrát psale,že se chystá do Česka a zda když je ten covid-19 jak to je atd. Zřejmě kdybych ji odepsal tak nevím co by se stalo,ale já ji dal nahlásit a blokovat. Šlo,ale o nějaký spam no občas co to spojili s Meta tak to začalo.

Tak to bude nejspíš něco podobného, jak píše Rakip. Jasně, to, že může WhatsApp někam posílat data a tím ohrožovat uživatele a tak, to je mi jasné. Jen jsem spíš přemýšlel nad tím, jestli by vůbec mohlo být možné, že by mohlo prosté otevření textu infikovat telefon virem. To samé, jako když by mi přišel e-mail a byl v něm prostý text, který jsem si přečetl (na nic neklikal, nikam nelezl, žádné přílohy neotevíral), tak mi přijde zvláštní a až nemožné, že by jen text nakazil počítač, proto se ptám.

Ono jim spíše jde oto navázat konverzaci a určitě by nakonec poslali nějaký odkaz,video kde bude škodlivý kód. Ta druhá blbka mě psala něco,že jsem ji pomohl a oslovení bylo Davide a vše psané anglicky. Prostě se snaží jen oto aby jim dotyčný odepsal,ale dal jsem znova nahlásit a blokovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru