Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno W10 vs W11 - oplatí sa prechod na nový OS

Dobrý večer, používam niekoľko rokov W10 a som v rámci možnosti spokojný. Je ale zopár vecí ktoré mi vždy na tomto OS vadili. Stručne povedané oplatí sa prechod na nový OS alebo je to zatiaľ zbytočné? Prechod na W11 je len otázka času len zvažujem či to má zmysel už teraz. Pamätám si na kostrbaté začiatky W10 a teda viem že hlavne užívatelia ktorý sa do toho hneď vrhli tak nevyhrali. Vraj je W11 jednoduchší a zo základného popisu to vyzerá lákavo. Mne ide hlavne o funkčnosť. Zaujíma ma názor niekoho kto ten OS reálne využíva. Ak sa niekto nájde a podelí sa o skúsenosť tak vopred vďaka :-)
PS: Linux som vyskúšal ale nemám záujem čiže nestojím o odporučenie týmto smerom. Som fanúšik takejto iniciatívy a jednoznačne je to po technickej stránke lepší systém ako ten "skvost" od mrkvosoftu ale ako sa hovorí všetko pred slovíčkom ale ako keby tam ani nebolo. Potrebujem plnohodnotný systém a Linux zatiaľ nedisponuje plnohodnotnou náhradou v každom smere.

Řešení:

Vďaka všetkým za rady. Takže nie je o čom uvažovať. Nemá zmysel prechádzať na W11. Počkám ešte minimálne jeden rok.
Výborne to napísal RedMaX v poslednej vete :D Fanúšikovia Windowsu kontra dobrovoľne nasilu. Holt niekto začať musí...

Předmět Autor Datum
Je ale zopár vecí ktoré mi vždy na tomto OS vadili. A ve Win 11 ti vadit nebudou? Nebo ty věci neob… nový
host 03.05.2022 19:08
host
K přechodu v současné době nevidím žádný reálný důvod. nový
Wikan 03.05.2022 19:10
Wikan
Jedná sa o relatívne nový HW z obdobia 2020 takže kompatibilita je 100% čo som si aj overil čiže v t… nový
ms555 03.05.2022 19:23
ms555
Něco zjednodušili, něco ztížili či zcela zakázali. Většina je ale v principu stejná. nový
Wikan 03.05.2022 19:29
Wikan
Stručne - neoplatí. nový
lucifer 03.05.2022 19:23
lucifer
V praci nam na kancelarskej pocitac nahodili Windows 11, jinak doma a i v praci na vyrobnich strojic… nový
RedMaX 03.05.2022 21:29
RedMaX
Vďaka všetkým za rady. Takže nie je o čom uvažovať. Nemá zmysel prechádzať na W11. Počkám ešte minim… nový
ms555 03.05.2022 21:44
ms555
Zbytočné kecy. Ak ti na HW šlape W11, Event log nevykazuje chyby, smelo abgrejduj, užívaj jedenástk… nový
Nuda 03.05.2022 22:23
Nuda
vedľa W10 nainštalovať W11 ako Dualboot rekl fanousek Microsoftu, ktery vychytava chyby za vyvojare… nový
RedMaX 03.05.2022 23:11
RedMaX
Nebo kdyz si ho potrebuje jen zkouset a otestovavat tak ho staci pustit ve VM (Virtual-Machine) bez… nový
HPET 04.05.2022 01:53
HPET
Zrovna včera jsem zkusil přejít z W10 na W11 a po marném bádání, jak přesunout hlavní panel vlevo, k… nový
Aleš 12.05.2022 09:20
Aleš
Taskbar můžeš mít ve Win 11 i vlevo... jen to nastavení je trochu uživatelsky nepřátelské. :-/ http… nový
host 12.05.2022 09:24
host
Napsal jsem to MS do té ankety, co vyskočí při přechodu zpět na W10, jako důvod, tak třeba tam vrátí… nový
Aleš 12.05.2022 09:35
Aleš
Odporúčam alternatívu k originálnemu windows taskbaru. Od W8 používam náhradu Open Shell Menu je to… poslední
ms555 12.05.2022 10:59
ms555

Je ale zopár vecí ktoré mi vždy na tomto OS vadili.

A ve Win 11 ti vadit nebudou? Nebo ty věci neobsahuje?

Jakékoliv debaty o datu přechodu na Win 11 jsou zbytečné, je to individuální. Stačí si položit (a odpovědět) jednoduchou otázku - potřebuješ Windows 11?

Ani nepíšeš takovou "drobnost", na jaký hardware to chceš instalovat. Jestli je podpora výrobců, ovladače, atd... Abys nebyl jeden z expertů, kteří se to budou snažit instalovat na 10 let starý střep... :-p

Jedná sa o relatívne nový HW z obdobia 2020 takže kompatibilita je 100% čo som si aj overil čiže v tomto problém nie je.

A ve Win 11 ti vadit nebudou? Nebo ty věci neobsahuje?

Zo základného popisu W11 usudzujem že nie. Mnoho vecí vraj zjednodušili. Mne príde až choré že prakticky každé nastavenie OS W10 je 2x. Najotravnejšie je to snáď čo sa týka zvuku. Nastavenia zvuku v rámci nových nastavení a v rámci starého ovládacieho panela. Už len toto s týmto zvukovým nastavením je občas dosť blbé aj pre obyčajného BFU :-)
Obecne vnímam AV nastavenia ako hlavný problém. Celkovo vzaté ak bude W11 vyzerať viac na štýl funkčnosti Linux/Android tak to beriem ako plus. Nemyslím OS UI. Je to samozrejme na prácu desktop OS čiže nemyslím to v tomto smere že tam majú byť nejaké dlaždice ako to bolo pre W8. Jasné že klasický desktop UI ako to bolo u W7 a starších kde to ale hlavne malo všetko hlavu a pätu a nie 2x nastavenia a mnoho prekombinovaných nezmyselných nápadov z kuchyne microsoftu.

V praci nam na kancelarskej pocitac nahodili Windows 11, jinak doma a i v praci na vyrobnich strojich mame Windows 10.

Jako PC neni zadny delo, ale bezna dnesni kancelar, zase nic vyslovene pomalyho. Ty Windows 11 to je desivy, jak pomaly reakce to ma. Ze je to jednodussi? To rozhodne ne, pokud clovek nechce experimentovat a chce mit system stejnej jako poslednich 10 let, tak proklikat se vsema tema zbytecnyma volbama a povypinat to, to je peklo.

Takze nemam zadnou velkou zkusenost, jenom jedno PC, ale stacilo mi to. Je jasne, ze na Windows 11 jednou prejdu, ale urcite to nebude v letosnim roce, to vim jiste. Nakonec i Windows 10 jsem doma instaloval az myslim se tretim upgradem a to uz to bylo pouzitelne. Rozhodne doporucuju dat inovatorum ze strany fanousku Windows cas, aby nahlasili vsechny nesmysly a chyby a instalovat to, az toho Microsoft hodne opravi.

Vďaka všetkým za rady. Takže nie je o čom uvažovať. Nemá zmysel prechádzať na W11. Počkám ešte minimálne jeden rok.
Výborne to napísal RedMaX v poslednej vete :D Fanúšikovia Windowsu kontra dobrovoľne nasilu. Holt niekto začať musí...

Zbytočné kecy.

Ak ti na HW šlape W11, Event log nevykazuje chyby, smelo abgrejduj, užívaj jedenástku čo hradlo ráči.

Sprav si Image (bitovú kópiu) systémových oddielov W10 bokom, otestuj jedenástku do poslednéhoho puntíku. Náslene uvidíš.
-------------------------------------
Ideálne bude rozdeliť pevný disk na dva primárne oddiely, z flešky, vedľa W10 nainštalovať W11 ako Dualboot (oba OS na C:\ po reštarte PC), a začať porovnávať, skúmať, sledovať, ošahávať.

Osobne W11 odporučím, ide ako raketa, ako delo.

vedľa W10 nainštalovať W11 ako Dualboot

rekl fanousek Microsoftu, ktery vychytava chyby za vyvojare ...

Proc by pro boha mel normalni uzivatel osahavat Windows a porovnavat ty stare a ty nove, kdyz mu staci jedny jedine? Ne, normalni uzivatel nainstaluje OS a na tom spusti program, ve kterem pracuje. Je pritom jedno, jestli programem je treba narocny CAD nebo hra od Ubisoftu.

Jak to citi tazatel netusim, ale za me teda rad prenecham osahavani Nudovi a az podobni fanousci ty Windowsy poradne osahaji, rad si je opravene take nainstaluji. Kazdopadne jedny Windows mi na mem PC staci bohate!

Nebo kdyz si ho potrebuje jen zkouset a otestovavat tak ho staci pustit ve VM (Virtual-Machine) bez potreby dual-boot a instalace.

Osobne W11 odporučím, ide ako raketa

A jako kazda raketa vybuchne nebo pak spadne a rozbije se na 100 kousku bez moznosti opravy.
Ja sem presel na Windows 11 jen kvuli par vecem ktere Windows 10 jeste poradne nedotahl jako WSL a par systemovych veci.

Zrovna včera jsem zkusil přejít z W10 na W11 a po marném bádání, jak přesunout hlavní panel vlevo, kde se mi nejvíc hodí, protože mám širokoúhlý monitor, jsem to vzdal a rychle se zase vrátil zpět k W10 a pro jistotu zablokoval aktualizace. Oni fakt ten panel dali trvale dolu? :-O A ještě tam byla na ploše trvale otevřená nabídka START, což taky nechci. Kdoví co dalšího tam ještě "vylepšili"...

Odporúčam alternatívu k originálnemu windows taskbaru. Od W8 používam náhradu Open Shell Menu je to open source. Nie som zástanca úprav OS ale toto považujem za nutnosť a v rámci vzhľadu OS je to jediná výnimka. Dá sa to nastaviť akokoľvek používateľ chce. Napríklad https://i.imgur.com/KdOzDic.png a hlavne je to plne funkčné. Za roky používania ani jeden problém. Funkčnosť, rýchlosť, spoľahlivosť, jednoduchosť a prispôsobiteľnosť tak by sa dal charakterizovať tento SW.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru